Antonijević: Borba za fer i slobodne izbore mora biti stalna 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je da su, uoči nastavka dijaloga vlasti i opozicije, najveći neprijatelji zanemarene i nakrivo nasađene institucije, nedemokratske tradicije i stalna medijska baražna vatra da demokratija ničemu i ne služi, ali i da je Srbija danas ušančena, svako u svom politikom rovu.

Antronijević je, u autorskom tekstu za novi broj nedeljnika NIN, rekao da je u toku borba za fer i slobodne izbore i da ona mora biti stalna, a „velike demokratije nam pokazuju da se nikada ne smete opustiti, čak i kada mislite da ste dostigli vrh, ideal poštovanja  demokratskih principa i ljudskih prava“.

Kako je naveo, nedavno je bio u Americi i mnogi su mu tamo govorili da „strahuju od krađe izbora, o čemu nikada nije bilo ni pomisli ranije“.

U tekstu naslovljenom sa „Srećan vam 24. septembar“, Antonijević podseća da je na taj datum pre 20 godina „probijen front na putu ka demokratiji, kada su u nemogućim uslovima održani izbori“, kao i da su pre 102 godine na Solunskom frontu svi izašli iz rovova i hrabro potrčali prkoseći nadmočnijem neprijatelju.

Kako je istakao, „danas su nam nadmoćniji neprijatelj zanemarene i nakrivo nasađene  institucije, nedemokratske tradicije koje se jedine i zalivaju i redovno  đubre, kao i stalna medijska baražna vatra da demokratija ničemu ne služi i da je bolje da gledate Zadrugu“.

„Tu su ušančene pozicije koje ne napuštate čak ni kada više nema nikoga u  vašem demokratskom rovu, kada ste ih sve izbacili, isterali, a zar nije  bolje hrabro istrčati na čistinu i krenuti u svakodnevni boj za institucije, podelu vlasti i vladavinu prava“, naveo je Antonijević.

On je upozorio da je „danas Srbija ponovo ušančena, ovog puta, svako u svom rovu, političkom,  pomalo se puca preko medija, oštre su reči, doista jedna strana ima svu artiljeriju, a druga slabo, nešto malo medija kod kablovskih operatera koji ne pokrivaju čitavu Srbiju i tu se završava opis naoružanja“.

Evropski parlament, naveo je Antonijević, „kao i prethodno mi na FPN smo dijalog otvorili kao dugoročan proces, ne kao Tisin cvet, čudo za jedan dan“.

To znači, „višegodišnji niz pritisaka da se ojačaju institucije,  profesionalizuju mediji, da se odustane od sistematskog kršenja zakona,  pritisaka na birače i da tužilaštvo izađe iz svog ušuškanog betonskog  bunkera i započne borbu za Ustav“, napisao je Antonijević, navodeći da su rovovi prevaziđen način ratovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari