Apel nadležnima da obezbede finansijsku i tehničku podršku 1

Okupljeni pod geslom „Naš region, naša budućnost“, učesnici skupa Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), održanog u Kataniji, na Siciliji, poručili su da je nužno investirati u javna dobra kako bi bile prevaziđene slabosti tržišta u regionu.

Time bi bio upućen i svojevrsni javni apel nadležnima da „obezbede adekvatnu finansijsku i tehničku podršku“ za ostvarenje takvog cilja. Kako su, u zajedničkoj Deklaraciji, istakli predstavnici Srbije, Crne Gore, Italije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Grčke i Hrvatske, potrebno je unaprediti sistem finansiranja projekata, što podrazumeva osmišljavanje novih međunarodnih, regionalnih i nacionalnih finansijskih instrumenata.

Ideja vodilja Strategije EUSAIR, koji je zvanično pokrenut na međunarodnoj konferenciji u Briselu, u novembru 2014, za vreme mandata prethodnog saziva Evropske komisije, jeste povezivanje ovog regiona u okviru takozvanih stubova Strategije – plavi rast (pomorska saradnja), transportna mreža, ekološka saradnja i održivi turizam. Srbija je, uz Italiju, koordinator stuba koji se odnosi na saobraćaj i energetiku. Jedan od govornika na skupu u Kataniji bio je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je ukazao na neophodnost realizacije konkretnih projekata.

– Spremni smo da se znatno više usredsredimo na konkretne projekte koji bi se ostvarili kroz primenu Akcionog plana Strategije EUSAIR. Uvereni smo da će Strategija EU za Jadransko-jonski region početi da pruža konkretan podstrek za saradnju i investicije, na korist svih koji su u nju uključeni. Time će se dati doprinos miru i bezbednosti na čitavom našem području – napomenuo je šef srpske diplomatije.

Ilustrujući spremnost Srbije da aktivno doprinese jačanju veza u regionu, Dačić je pomenuo ekonomske rezultate koje je naša država ostvarila u prethodnih nekoliko godina.

– Uz projekciju rasta iznad četiri odsto, moja zemlja beleži i treći uzastopni budžetski suficit, dok je javni dug pao ispod 58 odsto BDP-a, što je uslov predviđen Ugovorom u Mastrihtu. Stopa nezaposlenosti pala je sa gotovo 26, na 13 odsto, a nezaposlenost među mladima sa 51, na 33 odsto. Industrijska proizvodnja u januaru 2018. veća je za 10,6 odsto nego u istom periodu prethodne godine, dok je ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije zabeležila skok od 39,1 odsto. Sa 450 miliona evra stranih direktnih investicija, realizovanih samo u prva dva meseca 2018. godine, Srbija se sve sigurnije pozicionira visoko na svetskim rang listama po sigurnosti ulaganja, konkurentnosti i jednostavnosti poslovanja – naveo je ministar spoljnih poslova.

Dačić je, takođe, preneo zalaganje Srbije za usaglašavanje razvojnih politika i planova infrastrukturnog i energetskog povezivanja ovog dela Evrope sa Evropskom unijom.

– Verujemo da makro regionalni pristup EU može da donese neposrednu ekspertsku i funkcionalnu finansijsku podršku, posebno značajnu za države koje se nalaze u procesu pristupanja Evropskoj uniji… Politika proširenja EU, uvereni smo, predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Unije, ne samo u stabilizaciji regiona i podršci ekonomskom prosperitetu, već i u postizanju stabilnosti i bezbednosti Unije kao celine – zaključio je srpski zvaničnik.

Uključivanje Makedonije

Na skupu u Kataniji prihvaćen je zahtev Makedonije da se uključi u Strategiju EUSAIR. Italija, koja je bila domaćin foruma, predala je „štafetnu palicu“ Crnoj Gori, koja će naredne godine ugostiti zvaničnike iz regiona i EU, kao i stručnjake na novom sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari