Apel vojvođanskih NVO i opozicije na izborima za MZ: Glasajte za nestranačke kandidate 1Foto: Beta/Svetlana Dojčinović

Vojvođanske NVO pozvale su Novosađane da glasaju za nezavisne i nestranačke kandidate na izborima za savete 42 mesne zajednice, koji se održavaju u nedelju, 13. juna.

Ovi izbori su građanski, a ne parlamentarni, i na njima ne bi trebalo da učestvuje nijedna partija, već građani kojima mesne zajednice pripadaju, što je u skladu sa zakonskim okvirom Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Istovremeno Srpska napredna stranka je za ove izbore mobilisala svoje članove, građanima dele i letke na kojima piše za koje kandidate da birači glasaju, a to su članovi SNS.

Vojvođanske NVO ukazuju da članovi vladajuće partije poslednjih godina čine sve da te savete obesmisle, tako što odbijaju svaku autentičnu inicijativu koju predlažu građani.

Na delu je potiskivanje građana iz institucija i ukidanje njihovih političkih prava.

Apel građanima potpisali su Grupa za konceptualne politike, Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Zelena mreža Vojvodine, Most solidarnosti, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanski građanski centar, Vojvođanska politikološka asocijacija, Centar za interkulturnu komunikaciju i Građanska akcija Pančevo.

I Demokratska stranka je pozvala građane da glasaju za nezavisne kandidate i podvukla da ni na koji način ne učestvuje na tim izborima.

„Mesne zajednice treba da služe građanima za artikulisanje njihovih interesa i potreba u lokalnoj sredini, a sada su pretvorene u ispostave SNS-a. Izbori koji se održavaju u nedelju mogu biti put kojim će građani preuzeti kontrolu nad onim što im u demokratskim društvima i pripada“, naveo je predsednik Gradskog odbora DS Veljko Krstonošić.

Podsetimo, naš list je nedavno u seriji tekstova objavio da je na mesnim izborima u Vojvodini SNS izgubila pojedine savete, a potom i podatak da je od 162 mesne zajednice vladajuća SNS osvojila 157 saveta.

Na to je u jednom od brojnih obraćanja reagovao i predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekavši između ostalog i da su naprednjaci osvojili 1.099 od ukupno 1.188 mesta u mesnim zajednicama u Vojvodini.

Od preostalih mesta, Savez vojvođanskih Mađara osvojilo je 40 a svi ostali zajedno 48 mesta, rekao je Vučić.

On je i na sednici Glavnog odbora SNS 29. maja, na kojoj je objavljeno da će SNS imati unutrašnje izbore i izbornu skupštinu u septembru i oktobru, kritikovao rad Gorana Kneževića u Zrenjaninu, zbog gubitka dve seoske mesne zajednice.

Potom je nastavljeno sa saopštenjima o rezultatima u drugim delovima Srbije, tako da su sada i mesni izbori dospeli u žižu pažnje javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari