Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin osudili su juče Rezoluciju Skupštine Kosova o ulozi Euleksa kojom se institucijama u Prištini preporučuje da pripreme plan plan prenošenja ovlašćenja misije EU na kosovske institucije u junu 2014, kada Euleksu zvanično prestaje mandat.


Iako je EU ostavila otvorenu mogućnost da se Euleksu i posle juna sledeće godine produži mandat, Skupština Kosova je zatražila da se mandat ne nastavi, a kao razlog navela nezadovoljstvo ulogom Euleksa u istragama i suđenjima u slučajevima ratnih zločina.

Marko Đurić je ocenio da takva inicijativa „zvuči apsurdno“ i predstavlja „želju i očekivanja ekstremnih krugova“. On je istakao i da Euleks u oblastima za koje je nadležan u pokrajini predstavlja „retku garanciju poštovanja kakvog takvog prava“.

Aleksandar Vulin je poručio da nijedan sporazum Beograda i Prištine ne važi ukoliko ne postoji izvršna uloga Euleksa, ističući da misija EU nije na KiM došla voljom Prištine, već Saveta bezbednosti UN i Republike Srbije, pa „može samo tako i da ode“.

„Procena situacije“

Portparolka misije EU na Kosovu Irina Gudeljević rekla je za agenciju Beta da će mandat Euleksa nakon juna 2014. odrediti članice EU saradnji s kosovskim vlastima i da će on biti zasnovan na proceni situacije. „Euleksov mogući mandat u budućnosti biće određen od strane članica EU, u saradnji sa kosovskim vlastima i biće zasnovan na zajedničkim procenama situacije i potreba – kazala je Gudeljevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari