Ardita Sinani: Naš slogan glasi "Za Albance" 1

Partija za demokratsko delovanje (PDD) samostalno će učestvovati na parlamentarnim izborima 24. aprila, a nosilac liste biće predsednica ogranka PDD u Preševu Ardita Sinani, koja je ujedno i druga na listi, iza Fatmira Hasanija, profesora hemije iz Bujanovca, koji je i član predsedništva PDD. Ardita Sinani u kraćem razgovoru za Danas objašnjava kako je izabrana za nosioca liste, šta očekuje od parlamentarnih izbora, ali i zbog čega na listi nakon četiri uzastopna mandata nema Rize Haljimija, predsednika PDD. Sinani navodi za Danas i da očekuje da će na pravi način motivisati glasače, ali i da će povećati izlaznost.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

*Odakle vi na izbornoj listi PDD i to kao nosilac liste?

– Moja stranka imala je poverenja u mene kad me je izabrala za predsednicu ogranka Partije za demokratsko delovanje za Preševo, pa je normalno da je imala poverenje i da budem nosilac liste za lokalne, ali i za parlamentarne izbore. PDD inače ima svoje predstavnike, osim u Preševu, i u Bujanovcu i Medveđi.

*Javnost malo zna o vama?

– Moja biografija je jednostavna. Rođena sam 1980. u Preševu. Udata sam, majka dvoje dece. Po zanimanju sam diplomirani ekonomista-menadžmenta i informatike. Diplomirala sam u Prištini 2003, a trenutno radim kao profesorka informatike u gimnaziji. U vreme kad je Riza Haljimi, predsednik PDD, bio predsednik opštine Preševo, radila sam u njegovom kabinetu. Član sam stranke već deset godina, a prošlog decembra izabrana sam za predsednicu ogranka PDD za Preševo.

*Među kandidatima za poslanike ne nalazi se Riza Haljimi, koji je bio poslanik u četiri mandata?

– To je isključivo odluka samog Haljimija, koji je odlučio da ne bude kandidat na listi.

*I ovoga puta PDD izlazi samostalno na parlamentarne izbore. Zbog čega se ostale albanske stranke nisu odazvale vašem apelu za jedinstveni nastup?

– Tačno je mi smo zvali i druge stranke da zajednički nastupimo na izborima, jer bismo u slučaju zajedničkog nastupa imali bar tri poslanika u parlamentu. Oni su međutim odlučili da neće izaći na izbore i zato bi bilo najbolje da njima postavite pitanje šta su njihovi razlozi.

* Te iste stranke koje bojkotuju parlamentarne izbore ipak listom učestvuju na lokalnim izborima?

– Tačno je na lokalnim izborima učestvuju sve stranke Albanaca.

*Koliko poslaničkih mesta očekujete u parlamentu Srbije?

– PDD je partija regiona i našim snagama dobićemo jednog poslanika, međutim, podelom albanskih glasova nećemo dobiti dva ili tri poslaničkih manda ( zbog bojkota na koji su pozvali predstavnici drugih albanskih stranaka).

*Za šta ćete se zalagati u Skupštini ako postanete poslanik i da li će se kurs PDD ostati isti?

– Ja sam samo nosilac liste, a prvi je Fatmir Hasani, i on će najverovatnije biti poslanik. On će biti aktivni glas Albanaca kao što su bili Haljimi i Šaip Kamberi. Nastaviće da postavlja pitanja vezana za nostrifikaciju diploma, za problem sa udžbenicima, sa sudovima i slično. Mi naša prava želimo da realizujemo kroz institucije i želimo da budemo aktivni glas u rešavanju mnogobrojnih problema.

* Ostalo vam je još malo vremena za kampanju, da li ćete uspeti da animirate građane da glasaju za vas?

– Tačno je da je ostalo još malo vremena, ali mi znamo tačno kakvo je raspoloženje, jer smo stalno prisutni u te tri opštine. Očekujemo da ćemo na pravi način motivisati glasače, ali i povećati izlaznost.

Šta je vaš slogan?

– Slogan je jednostavan i glasi – „Za Albance“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari