Arsovska: Severnoj Makedoniji ne treba mali šengen, Vučićeva inicijativa retrogradna 1Severna Makedonija Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Severnoj Makedoniji nije potreban „mali šengen“ sa Srbijom i Albanijom koji vodi dodatnoj izolaciji, već strukturne reforme za ulazak u EU, izjavila je danas predsednica Saveza privrednih komora Makedonije Daniela Arsovska.

U pismenoj izjavi ona je odbacila inicijatuvu srpskog predsednika Aleksandra Vućiča o „malom šengenu“ tri države Zapadnog Balkana kao „retrogradan stav koji odavno nije ponuđen“ i istakla da ta ideja „treba da se ugasi pre nego što se rodi“.

„U vreme kad smo uslovno pred vratima NATO i sa mogućnošću otpočinjanja pregovora sa EU čudna je ideja da ulazimo u ekonomsku ‘divlju gradnju’, ‘mali šengen’ sa Srbijom, koja ima različita opredeljenja od makedonskih u spoljnoj politici, posebno kod pristupanja evroatlantskoj alijansi“, istakla je Arsovska.

S druge strane, dodala je, Albanija je u svim izveštajima EU o napretku korak iza Severne Makedonija pa zajedničko ekonomsko delovanje ne bi značajno doprinelo makedonskom razvoju.

„Kao da nam nije bilo dovoljno što smo ‘u getu’, na Zapadnom Balkanu, da se sada u još manjem formatu izolujemo u mali šengen sa nekavom iluzijom da ćemo da procvetamo? Zašto bi pravili ovakve ekonomske mikro saveze kada cilj treba da nam bude da sprovedemo strukturne reforme da bi postali deo jedinstvenog ekonomskog tržišta EU, a ne večno da čekamo pred vratima EU. Ne, hvala!“, rekla je Arsovska.

Prema njenom mišljenju, pod izgovorom da je ekonomsko udruživanje važno i da je čisti ekonomski interes za naše zemlje da se uklone carinske i trgovinske barijere zagovara se nova izolacija u mikro region gde će Beograd voditi Skoplje i Tiranu u ekonomski pohod.

„Za Srbiju imamo odličan geostrateški položaj do Grčke i albanskih pristaništa. Ali šta ima Makedonija od ovog koncepta, osim pristupa zatvorenom sistemu od tri države koje će umesto da se integrišu u EU biti ubeđivane da je ovo rešenje odlično. Kada se na istoku i na jugu graničimo za zemljama EU bilo bi logično da nam je prioritet povećavanje te saradnje i integraciija u jedinstveno ekonomsko tržište EU“, ocenila je Arsovska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari