Episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) koji u Briselu predvodi delegaciju Eparhije raško-prizrenske i Američkog saveta za Kosovo razgovarao sa zvaničnicima Evropskog parlamenta, Evropske komisije, NATO i Pakta za Jugoistočnu Evropu kojima je predočio da je za „Srbe i Srbiju neprihvatljivo izdvajanje Kosova i Metohije iz sastava Srbije“.
Vladika Artemije kaže za Danas da je s predsednikom Evropskog parlamenta Hans Gert Peteringom razgovarao o Nacrtu rezolucije o Kosovu o kojoj se Parlament nedavno izjašnjavao. U tom dokumentu se kaže da bi Kosovu trebalo dati nezavisnost, ali da njegov suverenitet treba na neko vreme da bude ograničen međunarodnim prisustvom, kao i da konačno rešenje statusa Kosova mora da bude rezultat kompromisa između strana uključenih u taj proces.
– Ukazali smo evropskim zvaničnicima da dosadašnji događaji govore da nikakve garancije međunarodne zajednice nisu adekvatne, jer ih je i do sada bilo i nikada na terenu nisu dale rezultate. Rekli smo im da će pregovori Beograda i Prištine dati rezultate tek onda kada međunarodna zajednica i Evropska unija otvoreno kažu kosovskim Albancima da nezavisnost nije jedina opcija. Kada to čuju, oni će postati kooperativniji u pregovorima. Beograd nema nameru da u svim segmentima vlada nad njima, imaće najširu moguću autonomiju kakvu uživaju nacionalne zajednice u svim demokratskim evropskim državama – ističe vladika Artemije.
On kaže da je njegove sagovornike u Briselu pre svega zanimalo da čuju stavove delegacije koju on prevodi i da nisu komentarisali ono što im je predočeno.