Asocijaciji Građanski front pristupilo deset organizacija 1Foto: Građanski front

Asocijaciji Građanski front pristupilo je deset novih organizacija koje dolaze iz gradova širom Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, autentični lokalni pokreti okupili su se oko ideja solidarnosti, jednakosti, socijalne sigurnosti, slobode i tolerancije za sve naše građane.
Lokalni pokreti koji su u svojim sredinama često bili jedina brana otimačini javnih dobara, manipulaciji institucijama, galopirajućoj korupciji i sveopštem degradiranju uslova života i rada naših građana, udružili su se oko asocijacije Građanski front kako bi na ravnopravnim i solidarnim osnovama gradili novu poltičku snagu koja će životne probleme građana moći da zastupa i na nacionalnom nivou, saopšteno je iz te Asocijacije.
Iako su pokreti kao što su Lokalni front iz Kraljeva, Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša i inicijativa Ne davimo Beograd, jedni drugima i u prošlosti bili velika podrška, pomoć i inspiracija, sada pozitivna iskustva odnosa koji su građeni kroz pojedinačne borbe unosimo u zajednički front, ističe se u saopštenju.
Platforma Građanskog fronta iza koje je stalo i novih deset pokreta, pozvala je na odbranu prava na dostojanstveni život zahtevajući da obrazovanje, zdravstvo, pravna sigurnost, zapošljavanje, kulturna izgradnja, socijalna zaštita i javni prevoz moraju bezuslovno biti garantovani i dostupni svima na podjednak način.
Ova platforma zahteva sprečavanje daljeg otuđivanja i privatizacije javnih resursa i uvećanje javnih dobara dostupnih svakom građaninu i svakoj građanki.
Kako se dodaje, ona predviđa zalaganje za odgovornu i transparentnu javnu republičku i pokrajinsku upravu, lokalnu samoupravu, javna preduzeća i ustanove, kao i nultu toleranciju prema korupciji i partijskom zapošljavanju kroz uspostavljanje i jačanje nezavisnog i efikasnosnog sistema za borbu protiv korupcije.
Građanski front zahteva sprečavanje daljeg zapostavljanja manje razvijenih delova Srbije kroz zalaganje za ravnomeran regionalni razoj.
Tekst platforme takođe insistira na uspostavljanju medijskih sloboda i ostvarivanje nezavisnosti medija koji će zastupati javni interes i izveštavati u skladu sa njim.
Na skupu održanom u Centru za kulturnu dekontaminaciju, asocijaciji Građanski front pristupili su: Inicijativa za Požegu, Samo jako iz Mladenovca, Lokalna alternativa Vrbas, Samo lokalno Bečej, Građanski preokret iz Zrenjanina, Jasno i glasno iz Požarevca, Lokalni front Valjevo, Građanski front Vlasotince, Kritična masa Kula, kao i Bez straha Apatin.
Pred Građanskim frontom ogroman je zadatak izgradnje i širenja organizacije kako bi ona predstavljala pravu snagu na putu suštinskih promena u našem društvu. Razgovori o novim fazama širenja su u toku, a nadamo se da će uskoro i Novi Sad, Subotica, Sombor, Nova Pazova, Preševo, Kragujevac ili Pančevo postati deo ove grupe POBUNJENIH GRADOVA u kojima deluje Građanski front.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari