Atlagić traži da tužilaštvo reaguje zbog medijskih napada na Vučića 1Skupština Srbije Foto: Bojan Cvejić

Marko Atlagić, poslanik Srpske napredne stranke zatražio je danas u Skupštini Srbije odgovor od Javnog tužilaštva Srbije da li postoje elementi krivičnog dela u medijskim napadima na predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

On je naveo da smo iz dana u dan svedoci  tendencioznih, zlonamernih, neistinitih medijskih napada na Vučića, koji su delo raznoraznih tajkunsko-mafijaško, kriminalnih i politikanstksih  grupa i pojedinaca. Atlagić je pojedinačno apostrofirao pojedince, ali i medije kojim bi tužilaštvo trebalo da se pozabavi.
“Nikada u zadnjih 50 godina nije više medijski napadan jedan predsednik, nego što je Aleksandar Vučić, a nikada niti jedan predsednik u tom periodu nije imao bolje rezultate. U tim medijskim napadima, predsednika Vučića nazivaju diktatorom, okruženim kriminalcima. Tvrde da kontroliše i cenzuriše medije, da je pokrao izbore, da je nekompetentan, a zatim sledi i kriminalizacija njegovih prijatelja, članova porodiuce i na kraju slede optužbe za nacionalnu izdaju, što nije istina. U medijske napade uključili su se Velimir Ilić, Olja Bećković, Teofil Pančić, Matija Bećković, Amfilohije Radović, Goran Marković, Slaviša Lekić, Zoran Ivošević, Gordana Suša, Dušan Teodorović, Borka Pavićević, Cvjetin Milivojević, Božo Prelević, Miloš Vasići drugi kroz medije –Vreme, NIN, Danas, BIRN, Vjesti, Nacional, Tabloid , B92, Blic, Kurir , Radio Slobodna Evropa“,  naveo je Atlagić, navodeći da je predsedniku Vučiću  uskraćeno pravo da argumentovano demantuje pojedine navode i to nije demokratija.
“Između kritike i medijskih napada  postoji suštinska  i nepremostiva  razlika“, zaključio je Atlagić.
Poslanici u republičkom parlamentu tražili su i obeveštenja između ostalog o tome da li je Srbija ispunila preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) Saveta Evrope, o raspisivanju lokalnih izbora u tri opštine i formiranju oružanih snaga Kosova.
Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je premijerku Anu Brnabić zašto ni jednu od 13 preporuka iz 2015. godine antikorupcijskog tela Saveta Evrope Vlada Srbije nije usvojila ni primenila. On je pitao zašto Srbija nije ispoštovala ni rok u kome treba da dostavi izveštaj, a koji ističe sutra.
„Sutra je rok da Srbija podnese izveštaj, a očigledno da taj izveštaj neće biti poslat na vreme zato što mi tek danas raspravljamo o nekim zakonima koji se tiču tih preporuka, kao što je zakon o lobiranju“, kazao je Aleksić.
On je naveo da je to telo napisalo da Srbija nazadovala u borbi protiv korupcije i ocenio da aktulen vlast „zaliva“ i „neguje“ korupciju.
„Kada ste došli na vlast, došli ste na krilima lažne borbe protiv korupcije da ćete iskoreniti korupciju, da ćete očistiti državu od svih onih koji su se ogrešili. A šta se dogodilo u praksi, dogodilo se to da ste vi razvili korupciju i državu doveli u direktnu spregu sa mafijom i organizovanim kriminalom“, rekao je Aleksić.
Jovan Jovanović, samnostalni poslanik, takođe, je pitao zašto nisu ispunjene preporuke GRECO i osvrnuo se na izjavu premijerke Ane Brnabić, da se nada da će izveštaj tom telu Savet Evrope biti dostavljen na vreme.
„Na premijerki nije da veruje već da učini sve da te medjunarodne obaveze budu ispunjene. Ukoliko se to ne dogodi, neko bi treblo da preuzme odgovornost“, rekao je Jovanović.
Poslanica Dveri Marija Janjušević pitala je, da li je tačno da u Doljevcu, Kladovu i Kuli gde su izbori raspisani ustvari nije bilo krize vlasti.
„Hoću tačan izveštaj šta je razlog za nove izbore? Kada su raspuštene zakonite skupštine u Kladovu, Doljevcu i Kuli da li je uveden privremeni organ u tim mestima? Da li je sve urađeno po zakonu?“, pitala Janjušević i dodala da li je  tačno da u Svilajncu planiraju da nasele više od 3.000 migrantskih porodica i da li su svesni koliko je to ogroman broj za jednu tako malu opštinu.
Poslanica Dosta je bilo Ana Stevanović pitala je da li je istina da će na mestu gde je sada Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradi biti MUP i da će studenti i profesori tog fakuleta biti izbačeni iz zgrade, a Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija pitao je ministra odbrane Aleksandra Vulina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, šta su konkretno preduzeli povodom formiranju kosovskih oružanih snaga i da li su upućeni i kome demarši. On je podsetio da je jedan od glavnih argumenata prilikom pozivanja Srba da izadju na izbore na Kosovu, bio taj da će se u kosvskom parlamentu boriti protiv formiranja vojske Kosova.
Vukadinović je napomenuo da takve oružane snage mogu da se intergišu u NATO, te da bi se to moglo posmatrati kao priprema za ulazak u tu alijansu. Poslanica Lige slocijaldemokrate Vojvodine Jelena Papuga pitala je zašto je raspuštena Skupština opštine Kula, podsećajući da to učinjeno pod „izgovorom“ da je predsednik opštine dao ostavku, ali posle toga on je postavljen za predsednika privremenog organa u toj opštini.
„Kako je to moguće s obzirom da je skupština ‘pala’ zbog predsednika opštine, a on je imenovan sada za predsednika privremnog organa“, upitala je Papuga, a Tatjana Macura, poslanica Pokreta centra pitala je kada će na dnevni red doči izmene i dopune Krivičnog zakonika za koji je potpis dalo 160.000 građana, a kojim se traži uvođenje doživotne kazne za ubice dece, trudnica, maloletnika, nemoćnih ljudi.
Balšu Božovića, poslanika DS interesovalo je šta će ministar prosvete Mladen Šarčević da uradi uradi povodom, kako je rekao, nezakonitog zapošljavanja poslanika SNS Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića u Visokoj medicnskoj školi u Ćupriji. On je kazao da njih dvojica imaju zajedno prijavljenih 11 primanja i pitao Agenciju za borbu protiv korupcije, koliko oni imaju neprijavljenih primanja. A poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević pitao je od kog novca Balša Božović kupuje garderobu, koja košta po nekoliko hiljada evra i to u najskupljim buticima u Londonu, kao i odakle mu novac da letuje zimi 30.000 evra na Maldivima. On je pitao i kada će biti utvrđeno kada je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić dobijao stotine hiljade evra od katarske ambasade i kada će biti objavljeno koliko je „miliona“ dobijao od firmi iz Hong Konga. Rastičević je pitao i šta će Vlada Srbije preduzeti i da li je tačno da je jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas u američkoj ambasadi žalio na ruski uticaj i sebe predstavio kao velikog borca protiv ruskog uticaja u Srbiji.
Poslanici su posle postavljenih pitanja počeli sa utvrđivanjem dnevnog reda. Obzirom da ima više od 200 predloga za dopunu dnevnog reda očekuje se   da će rasprava o predloženim zakonima početi tek sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari