Šta se očekuje na sednici skupštine Srbije na kojoj će se obratiti Vučić? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Izveštaj o toku pregovora Beograda i Prištine u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneće i poslanicima republičkog parlamenta u utorak 22. juna.

Iako je predsednik najavio da će parlamentarce detaljno i temeljno upoznati sa svim detaljima dijaloga sa kosovskim Albancima, sagovornici Danasa veruju da se ni na toj sednici neće čuti ništa epohalno, osim možda konstatacije da dijalog nije dao nikakve posebne rezultate, a da je koordinacija pritisaka na našu zemlju da prizna Kosovo uvećana.

Sagovornici Danasa, imajući u vidu sastav parlamenta, veruju da će atmosefera na sednici nalikovati Glavnom odboru Srpske napredne stranke, da će biti aplauza i hvalospeva predsedniku, ali da će izostati bilo kakvi zaključci.

U suštini, kako navode naši sagovornici, Vučić može da ponovi poruke iz 2019. godine, da se i dalje zalaže za kompromis, da je za dijalog, da je pod velikim pritiskom i da mu je potrebno nacionalno jedinstvo.

Međutim, ni javnost, ali ni poslanici neće čuti detalje o samom dijalogu, dokle se došlo, koji su ciljevi Srbije, a naravno ni šta su crvene linije, jer to nikada jasno nije ni definisano.

Vladan Glišić , nezavisni poslanik u Skupštini Srbije, kako kaže za naš list, očekuje da će predsednik upoznati parlament sa ozbiljnošću i obimom pritiska koji se prema Srbiji vrše kroz Briselski proces.

„Očekujem i da će nas upoznati sa osnovnim smernicama strategije kako da se tim pritiscima odoli i da se sačuva međunarodnopravni položaj KiM u sastavu Srbije – na šta se predsednik u pristupnoj zakletvi obavezao. Ako sve ovo izostane onda će i ova sednica biti samo još jedan od mnogih marketinških trikova i propagandnih zamajavanja“, napominje Glišić, dok je Života Starčević, poslanik vladajuće Jedinstvene Srbije ubeđen da će rasprava u utorak 22. juna biti konstruktivna i da će na kraju biti zauzet jedinstven stav koji je potreban Srbiji kada se razgovara o najvažnijim državnim pitanjima.

On pozdravlja i odluku predsednika države da palamentarce upozna sa tokom pregovaračkog procesa.

„Očekujem da će Skupština Srbije doneti određene zaključke i prihvatiti izveštaj predsednika. Pitanje je koliko je to obavezujuće i koliko ima realan značaj u odnosu na politiku EU, kada je u pitanju odnos Brisela prema Kosovu i Metohiji. Za nas, kao narod, izuzetno je važno da pokažemo jedinstvo i nepokolebljivost, kada je u pitanju integritet i teritorijalna nepovredivost naših granica. Sada nije vreme za politikantstvo, već je vreme za jedinstvo oko ključnih pitanja za opstanak naše države i našeg naroda u našoj južnoj pokrajini. Svako ko u svemu ovome vidi priliku da na jeftin način politički profitira, ne misli dobro svome narodu, kako na Kosovu, tako i u celoj Srbiji. Za nas iz POKS-a nema nikakve dileme i ponoviću to još jednom, Kosovo i Metohija su deo Srbije i sa tim nema nikakve trgovine, čak i kada je u pitanju naš put ka EU”, izričit je Žika Gojković, lider POKS-a.

Pojedini predstavnici opozicije smatraju, međutim, da se sa raspravom o dijalogu Beograda i Prištine kasni čitavih deset godina, da je parlament morao svojevremeno da utvrdi šta je platforma za pregovore i ko su pregovarači, ali da je sve to u startu izostalo.

“Ne zna se o čemu tajno razgovaraju sa predstavnicima lažne države Kosovo, ne zna se ko je i kada ovlastio Vučića da o bilo čemu pregovara, ne zna se šta je pregovaračka platforma državnog vrha, niti je ikada usvojena u Skupštini. Glavno pitanje glasi da li je vlast nešto dužna zapadnim mentorima i da li će pristati da lažna država dobije stolicu u UN? Uzaludna su sva njihova zaklinjanja da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ako se saglase sa ulaskom lažne države u UN što direktno vodi ka stvaranju Velike Albanije, kao najveće bezbednosne pretnje čitavom regionu. To što pričaju o stranim pritiscima i traže podršku u odbrani države može biti samo novi politički marketing u borbi za opstanak na vlasti po svaku cenu”, ističe Boško Obradović, lider Dveri, i pita da li Vučić brani Kosovo ili svoju vlast?

On napominje da ako je Vučić došao na pozicije Dveri i spreman je da brani KiM u sastavu Srbije uprkos svim stranim pritiscima – to je prava stvar, ali da mu se, nakon potpisivanja antiustavnih sporazuma u Briselu i Vašingtonu ne može verovati.

„Posebno sumnjivo je da naša vlast nikada ne pominje Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 SB UN kao garancije da je KiM deo Srbije“, izričit je Obradović.

A Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde tvrdi da ova vlast nikada nije podnosila bilo kakve izveštaje o pregovorima sa Prištinom.

„Nemaju ni platformu, niti plan za pregovore. Sve se krije od javnosti. Suštinski, mi jedino slušamo Vučića koji nam priča šta je on tamo pričao. Nikad od njih nećemo čuti istinu, osim da je teško i da ga svi napadaju, a on ih razbija u komade. Neophodno je da vlast i pre i posle svake runde obaveštava Skupštinu i javnost, kao što smo mi radili. Ovo je zamajavanje i prazno busanje u prsa za unutrašnju upotrebu i pokušaj da se od onih koji u stvari ne vode nikakve pregovore i koji su Srbiju potpuno izvukli sa Kosova, naprave junaci. Zbog Kurtijevih katastrofalnih grešaka i ekstremnog postavljanja, svaka sposobna vlast bi sad napravila veliku prednost za našu stranu. No, mi imamo nesreću da nas vode nesposobni i štetni radikali”, ocenjuje Stefanović, dok je Miroslav Aleksić, zamenik predsednika Narodne stranke ubeđen da javnost neće ništa novo saznati o Briselskim pregovorima, a da će atmosfera na sednici parlamenta nalikovati onoj sa Glavnog odbora Srpske napredne stranke, a mladi akademci u parlamentu će se utrkivati u svojim hvalospevima njihovom velikom vođi.

On ističe da aktuelni saziv koji je nastao posle lažnih izbora, bez opozicije u njemu nema nikakav legitimitet da raspravlja o tako važnom pitanju kao što je Kosovo i Metohija.

Sličan stav ima i politikolog Mladen Mrdalj koji kaže da da je srpska skupština samo skup odabranih Vučićevih marioneta, tako da se aplauzi i podrška podrazumevaju, kao i Vučićeve izjave namenjene širim masama njegovih obožavalaca.

Ono sto se takođe podrazumeva i čega će biti je salva optužbi na račun opozicije, to jest „bivšeg rezima“.

Mrdalj kaže da će ipak biti zanimljivo da li će Vučić izneti neki novi podatak, posebno o odnosu spoljnih faktora prema Kurtiju i Zajednici srpskih opština, odnosno da li se može očekivati neka promena i pritisak na Srbiju da prihvati neku zamenu za Zajednicu.

Mrdalj smatra da će najzanimljivije ipak biti šta ima da kaže Šaip Kamberi, jedini Albanac u Skupštini i redak opozicioni poslanik.

Sam Kamberi za Danas nije želeo unapred da iznosi svoja očekivanja i stavove o sednici parlamenta posvećenoj briselskim pregovorima, već je rekao da će sačekati sednicu.

Vučić pre dve godine rekao da je dobijen mir i sigurnost za Srbe na KiM

Predsednik Srbije je parlamentarcima podneo izveštaj prvi put pre dve godine.

„Nakon sedam godina pregovora sa Prištinom mogu da vam kažem da nismo izgubili ništa od onoga što je već bilo izgubljeno i nismo trgovali ni sa čim što odavno neko nije prodao. Dobili smo mir i veću sigurnost za Srbe na Kosovu i najvažnije – mogućnost da nastavimo da se borimo“, rekao je tada Vučić u govoru koji je trajao blizu dva i po sata.

Rekao je tada i da postoje dve mogućnosti u vezi s Kosovom, a to su normalizacija odnosa Srba i Albanaca i zamrznuti konflikt, za koji je rekao da ne znači ništa i da Albanci mogu da ga odmrznu u svakom trenutku i napadnu Srbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari