Da li će se predlozi statuta i zakona o prenosu nadležnosti na Vojvodinu naći pred poslanicima Skupštine Srbije do letnje pauze, još je neizvesno, a da o tome, mimo očiju javnosti, odlučuju najviše instance vlasti, govori činjenica da i u vladajućim strankama, pa i najvećem DS-u, nisu sigurni zbog čega preti prekoračenje ustavnog roka od preko šest meseci.

Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora DS-a, kaže za Danas da se nada da će se najviši pravni akt Vojvodine naći pred poslanicima do letnje pauze.

– Jednom sam izjavio da će posao oko statuta Pokrajine biti završen do kraja maja, i to se nije dogodilo. Sada već imam rezerve u licitiranju s rokovima. Čini mi se da je ipak prilično izvesno da bi do letnje pauze poslanici mogli da raspravljaju o toj temi – kaže Đurišić.

On ističe da je od izrazitog značaja da se konačno stavi tačka na priču oko statuta Vojvodine i da ne bi bilo dobro ukoliko bi se njegovo potvrđivanje u republičkom parlamentu i dalje odlagalo. Đurišić ocenjuje da bi eventualnu odgovornost za odugovlačenje mogla snositi samo Vlada, jer ona treba da prosledi parlamentu predloge statuta i zakona o prenosu ovlašćenja.

Đurišić odbacuje mogućnost, koju je najavio pokrajinski sekretar za upravu i propise Tamaš Korhec, da Vojvodina podnese Ustavnom sudu Srbije tužbu protiv Republike zbog probijanja rokova za usvajanje ta dva akta, navedenih u Ustavnom zakonu.

– Ne vidim to kao realnu mogućnost – zaključuje Marko Đurišić.

I stručnjak za ustavno pravo Aleksandar Lojpur ocenjuje za Danas da bi to bio jedinstveni slučaj u domaćem pravosuđu. On smatra da bi eventualna žalba ili tužba Ustavnom sudu mogla da rezultira, u najboljem slučaju po pokrajinske vlasti, naredbom vladajućim strukturama da okončaju posao u nekom propisanom roku.

Prema mišljenju sociologa Jovana Komšića s novosadskog Ekonomskog fakulteta, protivljenje SPS-a da podrži Predlog statuta, jer je on navodno u neskladu sa Ustavom, podseća na argumentaciju njihovog pokojnog lidera Slobodana Miloševića. Komšić poziva i DSS, kao „stranku koja toliko drži do zakona i zasniva svoj program na tom načelu“ da odgovori na pitanje „kako je moguće da toleriše tako drastično kršenje Ustava u prekoračenju rokova za primenu najvišeg pravnog akta Vojvodine“.

– Najavu izmena odredbi Ustava koje se odnose na decentralizaciju vlasti treba pozdraviti, ali samo ako je ozbiljna i utemeljena. Srbija sa ovim stepenom centralizacije ne može ni do praga EU, i to nam izveštaji Evropske komisije jasno stavljaju do znanja. Ipak, inicijativa za promenu Ustava izgleda više kao ubacivanje u političko polje neke zamene za statut, što je izneveravanje svih građana, a pre svega Vojvođana – zaključuje Komšić za Danas.

Tadić ne odgovara

Predsednik Srbije Boris Tadić još se nije sastao s liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom, koji je od njega zatražio sastanak pre desetak dana. „Ništa se nije promenilo. Predsednik Tadić još nije odgovorio na naš poziv“, rekao je Danasu Balint Pastor, funkcioner SVM-a. Ištvan Pastor pokušava da od Tadića dobije odgovor na pitanje šta se dešava sa predlozima statuta i zakona o nadležnostima, ali i da razmotre položaj SVM-a u vladajućoj koaliciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari