Ernst Rajhel, novi direktor Odeljenja za Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, nalazi se u dvodnevnoj poseti Beogradu kako bi sa srpskim zvaničnicima razgovarao o, pre svega, evropskim integracijama Srbije, ali i bilateralnoj saradnji dve zemlje. Kako Danas saznaje, problem „lažnih azilanata“ ne nalazi se među ključnim temama Rajhelovih sastanaka sa srpskim domaćinima.


Rajhel, koji je do sredine septembra bio ambasador Nemačke u Prištini, razgovaraće danas s predstavnicima Vlade Srbije, kao i s opozicionim strankama, ali „na radnom nivou“, što znači da se neće sastati s najvišim državnim vrhom.

Kako nam je rečeno u diplomatskim krugovima, ovakva vrsta posete je uobičajena i Rajhel je, stupajući na novu dužnost u Berlinu, došao da se upozna sa celokupnom političkom situacijom u Srbiji.

Razmatranje bezviznog režima, odnosno problema sve većeg broja zahteva za azil građana Srbije u Nemačkoj, „nije u planu“. Iako je prošle sedmice bilo najava da će delegacija Nemačke ovih dana doputovati u Beograd i sa zvaničnicima Srbije razgovarati o mehanizmima za smanjenje broja „lažnih azilanata“, do toga ipak nije došlo i zasad se ne zna kada bi ovaj susret mogao da bude održan.

Podsetimo, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova nedavno je saopštilo da su u oktobru 2.673 državljana Srbije zatražila azil u Nemačkoj, dok ih je u septembru bilo 1.395, a 496 u avgustu. Po broju zahteva iza Srbije su Makedonija, Sirija, Avganistan i BiH.

Mesečni izveštaji

Kako je Danas ranije pisao, predstavnici zemalja Zapadnog Balkana saglasili su se da Evropskoj komisiji šalju mesečne izveštaje o novim merama koje će preduzeti kako bi smanjili broj zahteva za azil u državama EU. Na osnovu tih izveštaja, EK će u februaru 2013. sazvati sastanak visokih zvaničnika kako bi zajedno procenili da li je ostvaren napredak u rešavanju problema sve većeg broja zahteva za azil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari