Backović: Pristupili smo pregovorima sa ružičastim naočarima 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Srbija je ispunila 65 odsto aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom za poglavlje 23. Delimično je ispunjeno 13 odsto, 2 odsto je skoro ispunjeno, dok se 20 odsto obaveza vodi kao neispunjeno.

Ovu statistiku moramo značajno da unapredimo, rekao je Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde govoreći o nedavno objavljenom izveštaju o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23.
Backović je na sastanku radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 23 identifikovao nekoliko uzroka zbog kojih sprovođenje preuzetih obaveza ne ide brže.

– Delimično, ovaj rezultat je posledica našeg optimizma. U proces pregovora smo ušli sa ružičastim naočarima, pa smo precenili našu sposobnost da odgovorima na neke rokove. Takođe, činjenica je da postoje i brojni otpori sprovođenju mera. Jednostavno, mnogi ljudi imaju interes da zadrže status kvo. Najzad, u pitanju je i takozvani sindrom švedskog stola, u smislu da smo bili probirljivi kod određenih mera – kazao je Backović.

On je na sastanku sa predstavinicma nevladinih organizacija okupljenih u Nacionalni konvent o EU, istakao značaj i posebnu ulogu koju u procesu pridruživanja igra civilni sektor.

– Ukoliko bih ja sada izrekao kritiku prema sudovima ili tužilaštvima, optužili bi me za pritisak na pravosuđe. Isto tako, bilo bi neobično da kao neko ko je u izvršnoj vlasti kritikujem izvršnu vlast. Tu vidim nezamenjivu ulogu civilnog društva – naveo je Backović.

Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije je naglasila da, iako je ostvaren značajan napredak u pregovorima sa EU, najteži deo posla tek sledi.

– Sledeća godina će biti ozbiljno teška, u smislu brojnih obaveza koje su pred nama. Čeka nas implementacija urađenih obaveza, revizija poglavlja 23 i 24, a dolaze i nove obaveze. Biće tri puta teže nego prethodnih godina – kazala je Miščević. Ona je naglasila da su svi podaci neophodni za pisanje polugodišnjeg „non pejper“ izveštaja o napretku Srbije u procesu pregovora u zadatom roku poslati Evropskoj komisiji.

– Ovaj izveštaj očekujemo u novembru i u njemu ćemo biti ozbiljno ocenjivani. Taj izveštaj će biti osnova za reviziju poglavlja 23 i 24 – navela je Miščević.

Srbija će, dodala je Miščević, nastaviti da objavljuje dokumenta koja se tiču pregovora iako Vladu niko na to ne obavezuje.

– Nama je to normalno i od toga nećemo odustati – rekla je Miščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari