Bahri Cani: Neki su jedva čekali da se desi ovakav intervju 1

Neki mediji su izgleda jedva čekali da se desi ovakav intervju – kao ovaj sa Bakirom Izetbegovićem, i podgrevaju neke stare priče koje očigledno odgovaraju nekim političarima na Balkanu, kaže za Danas Barhi Cani, novinar Dojče velea koji je intervjuisao Bakira Izetbegovića, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Zbog navoda u tom intervju je za sutra u Beogradu sazvana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Izetbegovićev intervju Dojče veleu prenela je agencija Tanjug, navodeći deo koji je izazvao oštru reakciju u našoj zemlji. Po Tanjugu (a slično je i na naslovnim stranama objavila i većina dnevnih listova u Srbiji) „na direktno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku nezavisnost Izetbegović je kratko rekao „da“. Prema originalnom snimku intervjua, kako je kasnije i ukazano iz Izetbegovićevog kabineta, originalni odgovor glasi „nadam se da da“.

– Meni je naravno drago da je intervju dat Dojče Veleu izazvao veliko interesovanje. Ali nisam srećan i zadovoljan zbog izvlačenja nekih odgovora iz konteksta. Gospodin Izetbegović je vrlo opširno i – po meni – vrlo jasno objasnio svoj stav o tome zašto Bosna i Hercegovina ne može da prizna Republiku Kosovo (koju su priznale sve ostale zemlje regiona – sem Beograda i Sarajeva). Deo ovog intervjua je bio i odgovaranje sa „da“ ili „ne“, na neka od naših pitanja. Tako da je na moje pitanje da li će Bosna i Hercegovina jednog dana priznati Republiku Kosovo, gospodin Izetbegović odgovorio sa: „nadam se da“. Prethodno je međutim vrlo podrobno objasnio svoj stav, stav Predsedništva BiH i komplikovanost donošenja ovakvih odluka u Sarajevu, kaže Bahri Cani, koji je studirao i novinarsku karijeru započeo u Beogradu.

– Nama je naravno vrlo drago da se intervju citira, ali bismo bili mnogo srećniji da se citira kako treba. Nadam se da će čitaoci mog omiljenog lista Danas da posete naše Fejsbuk stranice i da gledaju intervjue sa (Draganom) Čovićem i Izetbegovićem. Danas objavljujemo i intervju sa srpskim članom Predsedništva Mladenom Ivanićem, a potom i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Vrlo sam znatiželjan da vidim kakve će reakcije biti nakon toga. Inače, u okviru ove serije intervjua sa liderima regiona Dojče vele je već napravio razgovore i sa liderima Kosova (i to na srpskom) – Ramušom Haradinajem, Aljbinom Kurtijem i Bedžetom Pacolijem. U planu imamo razgovore i sa liderima Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, navodi Bahri Cani, koji je za Dojče vele uradio i zapažen intervju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vreme dok je bio premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari