Bajden dolazi da odagna sumnje koje izaziva Tramp 1

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden stiže danas u posetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Bajdena, koji stiže u pratnji supruge Džil, na aerodromu Nikola Tesla dočekaće šef srpske diplomatije Ivica Dačić, dok je za poslepodne planiran svečani doček ispred fontane kod Palate Srbija, nakon čega će se održati bilateralni sastanak srpske i američke delegacije iza zatvorenih vrata. Predviđeno je da se posle sastanka “oči u oči” Bajden i Vučić obrate medijima. Na kraju posete Beogradu potpredsednik SAD susrešće se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a u večernjim satima posetiće Prištinu.

Na radaru Vašingtona

Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdu, komentariše za Danas da uprkos tome što ni Bela kuća ni Stejt department nisu rekli šta je na agendi za diskusije tokom posete potpredsednika Bajdena Srbiji, “postoji nekoliko tačaka zbog kojih će njegovi sastanci biti značajni”.

– Najpre, Srbija teži uspostavljanju ravnoteže između integracija u Evropsku uniju i održavanja veza sa Rusijom. Imajući u vidu formiranje nove srpske vlade i zakazanu posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, Bajdenova poseta naglasiće kontinuiranu pažnju koju Amerika pridaje Srbiji, kao i promovisanje EU, a biće diskutovano i o odnosima sa Kosovom. Drugo, Bajdenova poseta istaći će nastavak američkog interesovanja kada je reč o bezbednosti i obavezama SAD prema Evropi, što je dovedeno u pitanje u seriji čudnih, zbunjujućih komentara Donalda Trampa, republikanskog kandidata za predsednika SAD. Ta tranzicija u predsedničkim administracijama često stvara nesigurnost u vezi sa budućim pravcem američke spoljne politike, pa dolazak Bajdena predstavlja nastojanje da se na kraju mandata Obamine administracije otklone bilo kakve sumnje u vezi sa angažovanjem SAD prema Srbiji, Balkanu i Evropi, bez obzira na ono što Tramp govori, konstatuje naš sagovornik.

Zahvalnost za prijem zatvorenika

Rejmond kao poslednju stavku naglašava da je predsednik Obama uvek želeo da zatvori vojni zatvor u Gvantanamu, na Kubi, pa je Bajdenova poseta prilika da administracija u Vašingtonu izrazi zahvalnost Srbiji što je prihvatila dva zatvorenika iz Gvantanamu, “što je pomoglo predsedniku da se smanji broj pritvorenika, iako on neće biti u mogućnosti da zatvori taj zatvor do kraja predsedničkog mandata”.

Pravni zastupnik porodice Bitići saopštio je povodom Bajdenovog dolaska da će na agendi biti nerazjašnena ubistva braće Bitići, trojice američkih državljana. U tom kontekstu, ističe se da premijer Vučić nije “ispunio najmanje tri roka koje je sam odredio da preduzme korake da reši ovaj slučaj, uključujući obećanje koje je dao direktno potpredsedniku Bajdenu u Vašingtonu, septembra 2015. Takođe, prenosi se izjava Fatosa Bitićija, preživelog člana porodice u kojoj se navodi: “kada god postoji neka politička mogućnost, premijer Vučić i drugi srpski lideri daju prazna obećanja da će se razrešiti ubistva braće”.

“Zamislite da se ubijeni članovi vaše porodice koriste kao politički pioni na svakih nekoliko meseci tokom 17 godina. Ne možemo da se pomerimo dalje od našeg bola. Ne možemo da nastavimo naše živote. Naš bol se ne poštuje. On se koristi”, poručio je Fatos Bitići.

Bezbednosne mere i Šešeljev miting

Pomoćnik direktora policije Ivan Ristić izjavio je da MUP Srbije preduzima sve neophodne bezbednosne mere povodom poseta potpredsednika SAD, preneo je FoNet. Ristić je ukazao da će u skladu sa neophodnim bezbednosnim merama na trasi eskortne kolone, tokom posete, biti zatvarane pojedine saobraćajnice, kako za vozila, tako i za pešake.

“Molimo građane da imaju razumevanja prilikom zatvaranja trasa, a saobraćajna policija će učiniti sve kako bi zadržavanja bila što kraća i omogućiće kretanje alternativnim pravcima”, naveo je Ristić.

Glas Amerike podseća povodom Bajdenovog dolaska u Beograd da su iz Gvantanama prošlog meseca prebačena dva zatvorena u Srbiju, kao i da je državni sekretar SAD Džon Keri zahvalio Srbiji na onome što je nazvao “važnim humanitarnim gestom”. Glas Amerike ukazuje da Bela kuća nije saopštila detalje u vezi sa temama razgovora Bajdena tokom posete Beogradu i Prištini.

Portal Pravda objavio je da će se protest Srpske radikalne stranke protiv dolaska potpredsednika SAD u Srbiju održati u utorak ispred zgrade Predsedništva, sa početkom u 17 časova. Kako se navodi, lider radikala Vojislav Šešelj je na Tviteru poručio “Srbija je za Donalda Trampa” i najavio da će “svi koji na vreme dođu na protest besplatno dobiti lepe majice s kolor likom predsedničkog kandidata Donalda Trampa”, a jedini uslov jeste da se majica odmah obuče. Budući da se očekuje da se Bajden sa predsednikom Nikolićem na Andrićevom vencu sretne u kasnim poslepodnevnim satima, postoji teoretska šansa da vidi miting radikala.

Do zaključenja ovog izdanja lista Danas nije dobio odgovore od MUP Srbije da li je Šešeljev skup policija dozvolila. Nema dileme da će dolazak Bajdena pratiti najviši mogući stepen bezbednosti, a mediji kao i obično spekulišu o broju specijalaca i pripadnika američke Tajne službe koji će se brinuti za bezbednost potpredsednika SAD u Beogradu. Zvanično je objavljeno da se šef diplomatije Ivica Dačić susreo sa Čarlsom Kupčanom, specijalnim savetnikom predsednika SAD Baraka Obame i direktora za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost. Podsetimo, Bajden je već jednom boravio u Beogradu – na početku Obaminog prvog mandata – 2009.

Ceremonija u Prištini

Nakon Beograda Džozef Bajden će se u Prištini večeras sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, premijerom Isom Mustafom, a prisustvovaće i ceremoniji otvaranja puta koji vodi do američke vojne baze Bondstil, koji je, odlukom kosovske vlade, nazvan po njegovom preminulom sinu Džozefu R. Bou Bajdenu. Kako je saopštila Priština, put je posvećen Bou Bajdenu u znak “poštovanja i zahvalnosti za njegov doprinos Kosovu”. Bajden, koji je preminuo od tumora na mozgu, obavljao je dužnost pravnog savetnika na Kosovu 2001, a takođe je 2003. služio i u ratu sa Irakom. Sa Bajdenom putuje i njegova supruga Džil.

I švedski premijer u poseti’]

Švedski premijer Stefan Leven, trebalo je da sinoć doputuje u Srbiju. Mediji ističu da je reč o prvom predsedniku vlade ove skandinavske države, koji posećuje Beograd za poslednje više od četiri decenije. Levenova poseta Srbiji je bilateralna i nije deo neke šire regionalne turneje. Najavljeno je da će danas pre podne Leven razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a glavne teme biće evropske integracije Srbije i, pre svega, ekonomska saradnja dve zemlje. U tom kontekstu ističe se kao velika investicija dolazak švedske Ikee u Srbiju. Podseća se da je Vučić posetio Švedsku u februaru prošle godine i učestvovao na Srpsko-švedskom poslovnom forumu.

SRS: Policija nam nije zabranila skup’]

Policija nije zabranila skup Srpske radikalne stranke ispred Predsedništva Srbije protiv potpredsednika SAD Džozefa Bajden, rečeno je Danasu u SRS.

– Na vreme smo ih u MUP i u skladu sa zakonom obavestili. Ovlašćeni predstavnik stranke je sve dogovorio sa ovlašćenim predstavnikom MUP-a i protest nije zabranjen, što podrazumeva da je odobren, tako je bilo i u ovom slučaju, kaže za naš list Vjerica Radeta, funkcionerka SRS.

– Objasnila sam proceduru, dakle, svaki uredno prijavljen skup je odobren, ako se izričito ne zabrani, dodala je Radeta za Danas.

Prema ranijim pravilima, MUP ima diskreciono pravo da do 12 časova pre zakazanog vremena za održavanje skupa obavesti učesnike o tome da nema uslova da se skup održi, što praktično znači zabranu opravdanu nekim bezbednosnim razlozima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari