Bajden: Još smo bliži prijatelji 1

Kada sam 2009. došao u posetu Srbiji i regionu želeo sam da naglasim privrženost Srbiji i regionu, a u međuvremenu su Srbija i Sjedinjene Američke Države postale još bliži prijatelji…

Ima mnogo problema u regionu, ali ja sam optimista jer sam video veliki napredak, poručio je u obraćanju medijima američki potpredsednik Džozef Bajden nakon susreta sa srpskim zvaničnicima, predvođenim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Bajden je pohvalio Vučića za „širenje pomirenja u regionu“, ističući u tom kontekstu Vučićevo prisustvo na komemoraciji povodom dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici i potpisivanje Deklaracije o unapređenju odnosa s Hrvatskom. On je istakao da je potrebno da Srbija nastavi put reformi, sa posebnim osvrtom na neophodnost uspostavljanja vladavine prava „koja je prava kičma svih uspešnih demokratija“, slobode štampe i „ohrabrivanje civilnog društva“ da iskaže svoje stavove.

„SAD će pomoći Srbiji i u ekonomskim reformama, kako bi se uspostavio još veći ekonomski rast“, rekao je potpredsednik SAD, najavljujući nove investicije iz Amerike. Kao ostale teme razgovora sa srpskim zvaničnicima, Bajden je naveo bezbednost, te istraživanja u domenu borbe protiv raka. Bajden je izrazio žaljenje i zbog stradalih u NATO bombardovanju, a tokom tih njegovih reči, Vučić je aplaudirao.

Premijer Vučić se zahvalio Bajdenu na podršci. Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden doputovao je oko 14 sati u Beograd.

Avion koji je prevozio Bajdena, njegovu suprugu Džil i unuku Natali, sleteo je na aerodrom “Nikola Tesla” sa tri sata zakašnjenja zbog nevremena u SAD, a goste iz Vašingtona dočekao je premijer Vučić, koji je bio domaćin posete. Vučić je Bajdena dočekao nakon što je ispratio švedskog premijera Stefana Levena.

Iz izvora bliskih Vašingtonu i Beogradu nezvanično saznajemo da je potpredsednik SAD svojim sagovornicima preneo “pozitivne poruke”, koje su se odnosile na podršku daljem reformskom kursu nove srpske vlade, baš kao što je učinila i zvaničnica SAD Viktorija Nuland pre mesec i po dana prilikom posete Beogradu.

Prvobitno je bilo planirano da američkog zvaničnika dočeka prvi potpredsednik srpske vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je odgovarajući na pitanje Danasa zašto to nije učinio naveo da je bilo predviđeno da on menja Vučića koji je dočekivao švedskog premijera, ali pošto je Bajden pomerio sletanje sa 11 na 14 sati premijer je mogao da ga dočeka. Bajdena je na aerodromu dočekao i američki ambasador Kajl Skot, u pratnji supruge Nevene.

Bajdenova poseta, prema saopštenju Bele kuće, posvećena je njegovom preminulom sinu Bou, čije ime će nositi put na Kosovu koji vodi u američku vojnu bazu Bondstil. Unuka Natali je Boova ćerka.

Gosti su, u skladu sa srpskom tradicijom, dočekani pogačom i solju, koje su poslužila deca u narodnim nošnjama, a bili su postavljeni gardisti Srbije i crveni tepih. Dok se kolona sa američkim zvaničnikom kretala od aerodroma do Novog Beograda u gradu su vladale saobraćajne gužve, a mere bezbednosti bile su na najvišem nivou.

Svečani doček potpredsedniku SAD priređen je ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni SAD i Srbije.

U Palati Srbija vođeni su razgovori američke i srpske delegacije iza zatvorenih vrata, nakon čega je bilo predviđeno da se Bajden i Vučić obrate novinarima. U razgovorima iza zatvorenih vrata učestvovali su potpredsednici Vlade Ivica Dačić, Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović, ministar odbrane Zoran Đorđević, kao i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić.

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa Bajdenom i istakao da Srbija ima brojne prijatelje širom sveta i da ubraja Sjedinjene Američke Države među njih.

On je naglasio da se postavlja pitanje otvaranja poglavlja 35 i 31, Kosovo i usaglašavanje spoljne politike sa politikom EU. „Kao predsednik Srbije, ne bih mogao da učestvujem u potpisivanju sporazuma koji bi podrazumevao međudržavni karakter. Sa druge strane, mi ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji, ako to podrazumeva usaglašavanje sa spoljnom politikom EU“. Mi smo vezani za Rusiju, vezani smo za SAD u kojoj je živi brojna srpska zajednica. Bili smo saveznici u dva rata i delimo dva najveća svetska naučnika, Teslu i Pupina i to je važa tačka spajanja, zaključio je predsednik.

Bajden zbog zgusnute agende, nije imao susret sa predstavnicima civilnog sektora i nevladinih organizacija, kao što je običaj prilikom ovakvih poseta. Podsetimo, američki politikolog Gregori Rejmond rekao je za Danas da Bajdenovu posetu treba doživeti i kao odraz nastavka interesovanja SAD za Srbiju i Balkan, te kao pokušaj otklanjanja bilo kakvih sumnji u vezi sa angažovanjem SAD prema Srbiji, Balkanu i Evropi, bez obzira na ono što govori republikanski kandidat za novog američkog predsednika Donald Tramp.

Analitičari iz Srbije očekivali su da će američki zvaničnik, koji je u administraciji predsednika Baraka Obame bio zadužen i za Zapadni Balkan, tokom boravka u Beogradu podržati proevropski kurs nove Vučićeve vlade. U tom kontekstu, isticali su da su SAD zalagale za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU. Takođe, britanski Rojters ocenio je da Bajden namerava da podstakne i Beograd i Prištinu da učine više kako bi se ubrzao Briselski dijalog, a “kao opšte” mesto u analizama i domaćih i svetskih stručnjaka za spoljnu politiku navođeno je da će se Bajden zahvaliti na prijemu dvojice zatvorenika iz Gvantanama u Srbiji, kao što je to već učinio državni sekretar SAD Džon Keri. Istovremeno, očekivalo se da će pažnja biti posvećena mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i SAD, kao i migrantskoj krizi.

Bajden zaplesao u Skadarliji

Posle službenih sastanaka i pred odlaska iz beograda američki potpredsednik Džozef Bajden, i premijer Srbije Aleksandar Vučić prošetali su po beogradskoj Skadarliji. S njima je bio i ambasador SAD Kajl Skat. Vučić je Bajdenu bio „vodič“ kroz najpoznatiju četvrt glavnog grada i tumač tradicionalnih rukotvorina, koje su bile izložene na štandovima. Jedan orkestar odsvirao je pesmu Zvonka Bogdana „Kraj jezera jedna kuća mala…“, a Bajden je uz njene zvuke kratko plesao s pevačicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari