– Džozef Bajden dolazi u Srbiju pre svega jer ovde postoje najjače antievropske i antizapadne snage, u parlamentu i van njega – kaže za Danas Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava.


Iako srpski zvaničnici negiraju da će tema razgovora s Bajdenom biti Kosovo, čini se da će to biti neizbežno. Da li bi on tu mogao da se ponaša po principu „dam ti – daš mi“, kao platformi za eventualne pregovore?

– Jedno su argumenti, a drugo je razmena pogodnosti i ustupaka. Srbija neće biti osetljiva ni na kakve pravne argumente sve dok Međunarodni sud pravde ne usvoji svoje savetodavno mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova. Ono što SAD, pa prema tome i potpredsednik Bajden, mogu da pokušaju jeste da Srbiji pruže neke političke i ekonomske ustupke, da Srbija ne bi smatrala da američki stav prema Kosovu izvire iz antisrpskih emocija. Ono što naša javnost i politička elita često odbijaju da shvate jeste da se generalna linija spoljne politike SAD teško menja. Američki predsednik nije kralj, tako da njegova lična raspoloženja ne igraju odlučujuću ulogu.

Među temama današnjih razgovora trebalo bi da bude i uloga Srbije u BiH.

– Ne usuđujem se da govorim o pitanjima Bosne i Hercegovine. Koliko vidim, problem zapadnih zemalja, pa prema tome i SAD i EU, jeste u tome što dejtonska formula ne uspeva i što BiH nije postala multietničko društvo. Za to ima mnogo odgovornih, a oni su pre svega u nacionalističkim strankama koje su dugo vodile tu zemlju i njene entitete.

lta bi Srbija mogla od Bajdenove posete da dobije?

– Bajden sigurno ne dolazi praznih ruku. U onoj meri u kojoj je ovlašćen, on će nuditi ono što SAD mogu da ponude bez rizika da budu nedosledne. Srpski sagovornici treba da imaju široko otvorene oči i da bez predrasuda prihvataju sve ponude koje nisu štetne po Srbiju i samopoštovanje njenih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari