Bakić: Šutanovac bunca 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Vuk Jeremić i Dragan Đilas juče nisu želeli da komentarišu reči Dragana Šutanovca, njihovog nekadašnjeg stranačkog kolege, sada predsednika DS, koji je rekao šta očekuje od svakog od njih u narednom periodu.

Šutanovac je za Nedeljnik rekao da je spreman da pozove Borisa Tadića da se vrati u DS, od Dragana Đilasa očekuje da podrži njihovog kandidata za gradonačelnika i tako vrati dug stranci koja ga je napravila, dok Vuku Jeremiću savetuje da postane „novi Koštunica“.

Saradnik Vuka Jeremića za Danas kaže da nama komentar. „Naš stav je nepromenjen. Jedinstveni nastup prave opozicije je jedina pobednička formula za beogradske izbore“, kaže on. Jeremić, koji je bio predsednički kandidat na aprilskim izborima, najavio je da u oktobru osniva svoju stranku. On se pominje kao mogući saveznik DS, SDS i PSG na narednim beogradskim izborima, ali tome se žestoko opire sadašnji vrh DS, a njihov lider je nedavno rekao da Jeremića smatra umerenom desnicom i da na izbore treba da idu dve kolone, umerena desnica i blok DS, SDS i PSG Saše Jankovića.

Sociolog Jovo Bakić komentarišući izjavu Šutanovca kaže da su njegove reči buncanje.

– Što je babi milo to joj se i snilo – kaže Bakić. Na pitanje da li su to nerealni zahtevi i očekivanja, on odgovara da od Tadića zavisi koliko je njegov povratak u DS realna stvar. Upitan zar Vuk Jeremić ne može da bude novi Koštunica, od navodi da je pravljenje takvih analogija besmisleno, jer je situacija iz temelja različita.

– Da nije, ni bi bilo moguće da Šutanovac bude na čelu DS, niti da priča takve bedastoće – kaže Bakić.

Politikolog Boban Stojanović nije siguran na koji način da percipira izjavu Šutanovca.

– S jedne strane poziva na okupljanje DS-a i da je vreme cepanja iza njih i u tom kontekstu poziva Borisa Tadića da se vrati u stranku, a s druge strane ne zove Vuka Jeremića. Takođe, kritikuje prethodne lidere DS-a Pajtića i Đilasa, a Tadića ne. Očigledno je da Šutanovac ima dobar odnos sa Tadićem i da verovatno u tom kontekstu i jesu ove izjave, ali ne verujem da je to dobro za DS – smatra on.

Kako objašnjava, osim što je kontradiktorno, DS sa Borisom Tadićem u njoj ima veoma ograničen izborni potencijal.

– Ako je neko odgovoran za loše rezultate DS-a, to je pre svega Boris Tadić, pa tek onda svi ostali. Sa Vukom Jeremićem očigledno nema dobre odnose i zato ga ne želi u DS-u, ali se verovatno i plaši da bi Jeremić mogao da preuzme stranku i zato ga Šutanovac savetuje da postane „novi Koštunica“. Uz to, poziv koji je upućen Đilasu je verovatno pokušaj da se privuku određeni birači koji imaju preferencije ka bivšem gradonačelniku u Beogradu – navodi Stojanović.

Prema našim saznanjima, izjava Šutanovca o povratku Borisa Tadića, lidera SDS, u DS je probni balon, i reanimacija stare ideje da bi u DS ponovo mogli da se vrate ljudi koji su je od 2012. napustili. Šutanovac igra na kartu ujedinitelja stranke, nezvanično kažu naši sagovornici na opozicionoj sceni, ali ne mogu da procene da li se time išta postiže.

Reagovao Pajtić

Šutanovac je optužio bivše lidere te partije za loš rejting demokrata. Tim povodom oglasio se bivši predsednik demokrata Bojan Pajtić i na svom Tviter nalogu poručio vrhu DS da se pozabavi dizanjem rejtinga, umesto što „pucaju sebi u nogu“. „A da se vrh DS pozabavi dizanjem sa sadašnjih četiri odsto, umesto da pucaju sebi u nogu?“, napisao je Pajtić retvitujući intervju Dragana Šutanovca magazinu Nedeljnik, a prethodno je postavio i nedavno istraživanje Ipsosa u kome se navodi da je DS na ivici cenzusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari