Bakić: SZS uleće u Vučićevu zamku 1Jovo Bakić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Osnivanje „Saveza za Kosovo i Metohiju“ na Gazimestanu, nove političke organizacije trenutno najjače opozicione opcije u Srbiji, okupljene pod imenom Savez za Srbiju, koju prati prefiks – nacionalistička – sociolozi Jovo Bakić i Vesna Pešić, sagovornici Danasa, vide različito.

I dok Bakić u ovom potezu vidi bezidejnost navedenog opozicionog bloka, odnosno manipulaciju nacionalističkim osećanjima građana, Pešić ovaj čin tumači kao nesporan i neškodljiv, sa namerom izvlačenja severa Kosova od totalnog uticaja predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića.

Da li se kontekst koji sa sobom nosi Gazimestan i takozvano „događanje naroda“, krajem osamdesetih i početkom ratnih devedesetih godina, odnosno nacionalistička politika režima Slobodana Miloševića, zbog koje je pred Haškim tribunalom osuđeno nekoliko njegovih generala, uklapa u jasne nacionalističke i antievropske težnje pojedinih stranaka iz SZS, koji su zalažu za „zamrznuti konflikt“ u odnosu na nekadašnju južnu srpsku pokrajinu, ili predstavlja mogućnost da se izraze i one stranke iz tog saveza, koje za sada nisu izrazile jasnu antievropsku politiku, već takvo određenje i dalje imaju u svom opisu, pitanje je na koje sagovornici našeg lista daju oprečne odgovore.

– „O Kosovo, grdno sudilište“, pevao je bard srpskog nacionalizma u prvoj polovini XIX veka. Kosovski mit, kao osnovni nacionalni mit Srba, udara na osećanja. NJega političari upotrebljavaju kada god ne znaju šta bi drugo radili. On pokriva političku bezidejnost i služi manipulisanju nacionalnim osećanjima u političke svrhe, komentariše za Danas sociolog Jovo Bakić osnivanje Saveza za Kosovo i Metohiju, u ponedeljak, pre tri dana, na Gazimestanu.

On ističe da pošto se SZS neće nalaziti u Skupštini Srbije, dok se raspravlja „o najvažnijoj temi“, kako reče Aleksandar Vučić, onda, ocenjuje Bakić, mora na drugi način da pokaže da se slaže s predsednikom Srbije da je Kosovo uistinu „najvažnija tema“.

– Time Savez za Srbiju, na taktičkom nivou, uleće u zamku i tera vodu na Vučićevu vodenicu. Na strateškom nivou pak reč je o jalovom političkom nadgornjavanju oko teme koju Srbija ne može rešiti. Drugim rečima, neodgovorni politikanti zamajavaju osiromašene i obespravljene građane, zastrašene dugovima i „javnim izvršiteljima“ i zabavljene političkim i drugim rijalitijima. Potrudimo se da jednog dana za to odgovaraju – zaključuje Jovo Bakić za Danas.

Vesna Pešić, međutim, kaže da ne vidi ništa sporno u osnivanju „Saveza za KiM“ na Gazimestanu.

– To vidim kao širenje ujedinjene opozicije i na Kosovu, na kome, na srpskom severu, praktično sme da postoji samo Srpska napredna stranka i Srpska lista, odnosno totalna kontrola Srba na Kosovu. To je partijska pluralizacija Srba na Kosovu, što, čini mi se, ne može da im škodi. Sve u svemu, ne vidim u tome ništa naročito, osim da se Kosovo makar malo izvuče iz jedinog i čvrstog Vučićevog zagrljaja – zaključuje Vesna Pešić.

Na Gazimestanu kod Prištine u ponedeljak je održana osnivačka sednica ‘Saveza za Srbiju za Kosovo i Metohiju’ kojoj su prisustvovali predstavnici Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, jedan od osnivača SVZ, Borko Stefanović iz Levice Srbije, te članovi pokreti Dveri, a sa Kosova Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta za Srbiju, Nenad Radosavljević, opozicioni odbornik u opštini Leposavić, Marko Jakšić iz SDP – Oliver Ivanović i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari