Srbija je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i sve dok ono što ona radi pozitivno utiče na BiH, to je uredu, ali ovog puta su stali negde na pola puta, jer su rekli da se ograđuju od referenduma u Republici Srpskoj, ali nisu pozvali da se radi antidejtonska delatnost.

To je izjavio predsedavajući Predsedništva BIH Bakir Izetbegović u intervjuu za Klix.ba i podsetio da je Srbija ponavljala da će stati iza onoga oko čega se tri naroda u BiH dogovore i istakao da najavljeni referendum o prazniku RS nije dogovor tri naroda.

Oseća se nervoza u Srbiji zbog toga što se mimo dogovora s Beogradom nešto radi u BiH. Ovo je po ko zna koji put gde mlađi brat uvlači starijeg brata u probleme, rekao Izetbegović.

On je ocenio i da je pre dvadesetak godina bilo „nemilih situacija, kada je Slobodan Milošević pokušavao da zaustavi bosanske Srbe u nekim srljanjima, pa nije uspeo, a nakon toga Srbija je morala da stoji iza toga i da snosi posledice“.

Prema njegovim rečima, Milorad Dodik i ostala garnitura u RS traže hleba na pogaču.

Vladaju 100-postotno u tom delu BiH. Tamo čak ustavne sudije, Hrvate i Bošnjake odabere Dodik. S druge strane ne dopušta se Bošnjacima i Hrvatima da imaju praznik koji ih ne vređa, ne dopušta se Bošnjacima da svoj jezik nazivaju onako kako se on i u Dejtonskom sporazumu naziva, istakao je Izetbegović.

Ipak, smatram da Dodik neće imati podršku od prijatelja s one strane Drine da napravi prave probleme na Balkanu, ukazao je on.

Povodom komentara na zajedničku vežbu Srbije i RS Izetbegović je rekao da je „možda bolje na vreme se uplašiti nekih stvari nego dopustiti da se dođe do ivice provalije pa da onda razmišljamo kuda to sve može otići“.

„SNSD je nedvosmisleno kazao kako planiraju 2018. godine sprovesti referendum koji se odnosi na cijepanje BiH. Možda je bolje da se svi zabrinemo, da se stvari u nekoj mjeri radikaliziraju, da se svi upitaju kome to stvarno treba u ovoj zemlji i na Balkanu. Ko to ponovo ima pravo jednostrano odlučivati o nečemu što pripada svima u ovoj zemlji“, rekao je on.

Što se tiče zajedničke vježbe ona je uznemiravajuća i nije prva, istakao je Izetbegović.

Tamo gdje su se nekada desile užasne stvari imamo ponovno pucnjeve, pokazivanje mišića i demonstraciju sile. To nije dobro, ali hvala Bogu ta oklopna vozila nisu prešla na teritoriju BiH i ja se nadam i apelujem na njih da to nikada ne urade i da ne prave takve vežbe, izjavio je Bakir
Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari