Namera stvaranja „balkanske šengenske zone“, odnosno bezviznog režima za Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo jeste ubrzanje evropskih integracija, što je zajednički cilj sve četiri zemlje. Ostvarenje te ideje bio bi dobar primer čvrste regionalne saradnje koja je od izuzetne važnosti prilikom ocene koliko smo napredovali na putu ka EU – rečeno je Danasu u kabinetu predsednika Kosova Fatmira Sejdijua, koji je sa albanskim predsednikom Bamirom Topijem nedavno najavio da će taj sporazum uskoro biti potpisan.

Kako su Danasu rekli bliski saradnici Fatmira Sejdijua, režim koji bi međusobno imale „četiri zemlje“ zasnivao bi se na modelu regiona Beneluksa. Reč je o inicijativi čija realizacija bi trebalo da olakša ekonomsku i trgovinsku saradnju, kao i da smanji obim birokratskih procedura prilikom putovanja.

Na pitanje da li je inicijativa i zvanično upućena vladama Crne Gore i Makedonije, u kabinetu Sejdijua kažu da je ideja još u formi usaglašavanja između Tirane i Prištine i da će nakon toga u Podgoricu i Skoplje biti upućeni i zvanični zahtevi za razmatranje. Iz kancelarije predsednika Kosova poručuju da je moguće, nakon faze kojom bi bile obuhvaćene „četiri zemlje“, da poziv za priključenje sporazumu bude upućen i ostalim državama u regionu.

– Čekamo pravi momenat za upućivanje inicijative Makedoniji i Crnoj Gori i na zvaničnom nivou – poručuju iz Prištine.

Miodrag Vuković, predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Crne Gore, kaže za Danas da je zvanična Podgorica samo iz medija obaveštena o predlogu Tirane i Prištine. Čak i te medijske verzije inicijative nisu dovoljno precizne, ukazuje Vuković.

– Svaka inicijativa koja je regionalnog karaktera i to na trusnom Balkanu, a koja donosi dobro onima kojima je upućena i ne stvara probleme drugima, jeste prihvatljiva. Svakako da ćemo je dobro razmotriti kada nam bude upućen zvanični zahtev – ističe Vuković.

Imajući u vidu da građani Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore već sada mogu da se na te četiri teritorije kreću bez viza, ali s pasošem, ostalo je nejasno na šta se konkretno misli kada se najavljuje potpisivanje „mini-šengenskog sporazuma“. Takođe, između njih postoje ekonomska saradnja i slobodan protok robe putem sporazuma Cefta. Postavlja se pitanje da li je reč o provokaciji vlasti Albanije i Kosova, jer ujedinjuje zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, ostavljujući Srbiju po strani. Miodrag Vuković kaže da ne može tu tezu da potvrdi, ali ni da demantuje.

– Sigurno je da će provokacija biti sve više – zaključuje ovaj zvaničnik vladajućeg DPS-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari