Balša Božović: Potvrđeno da je Martinović (SNS) plagirao radove 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Bivši poslanik Demokratske stranke (DS) Balša Božović objavio je danas da su radovi docenta Pravnog fakulteta u Novom Sadu i funkcionera SNS Aleksandra Martinovića izbrisani iz elektronskih izdanja Zbornika radova te ustanove jer nisu originalni i nisu bili objavljivani.

Božović je u pisanoj izjavi naveo da je od uredništva zbornika dobio odgovor da su Martinovićevi radovi izbrisani iz elektronskog izdanja, i ocenio da je uredništvo time priznalo da je Martinović plagirao svoje radove.

„Ovim je uredništvo negiralo zaključke Etičke komisije Pravnog fakulteta koja mi je ranije odgovorila da je sa radovima sve u redu jer ih je Martinović plagirao pre stupanja na snagu etičkog kodeksa“, naveo je bivši poslanik DS.

Božović je ocenio da će „priznanje da su radovi plagirani“ biti „dragoceno“ u drugostepenom postupku za utvrđivanje neakademskog ponašanja koji je pokrenuo pred Univerzitetom i njegovim organima.

„Iako sam od uredništva pre gotovo mesec dana tražo zvaničnu odluku sa obrazloženjem, kojom su Martinovićevi radovi povučeni iz časopisa, ono ni nakon gotovo mesec dana to nije učinilo, te ću i tu odluku, kao i izveštaj o Martinovićevom izboru u zvanje docenta, zatražiti i zvaničnim putem, preko poverenika za informacije od javnog značaja“, naveo je Božović.

Ocenio je da je to „posebno važno da bi javnost saznala da li je Martinović upravo na osnovu tih, više nepostojećih, plagiranih radova izabran u zvanje docenta i da li je bez njih ispunjavao uslove za izbor“ i dodao da ukoliko se pokaže da su ti radovi bili presudni, zakon obavezuje na oduzimanje zvanja.

Božović je sredinom septembra objavio da su „desetine stranica sa plagiranim radovima“ Aleksandra Martinovića „izbrisane iz elektronskih izdanja Zbornika radova Pravnog fakulteta“.

Po njegovim rečima, to se desilo dva dana nakon što je objavio da je Etička komisija Pravnog fakulteta u Novom Sadu zaključila da je u redu što je Martinović plagirao svoje radove, jer je to učinio pre 2010. kada nije postojao Kodeks o akademskom integritetu na tom fakultetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari