Potpuno sam siguran da to nije pozicija EU, istakao je Tadić i podsetio da su rešavanje pitanja statusa Kosova i proces evropskih integracija dva odvojena procesa.

– Moja ocena i gledište Evropske komisije jeste da bi Evropska unija trebalo da primi k znanju taj važan korak koji bi trebalo da se odrazi na naše odnose.

Potpuno sam siguran da to nije pozicija EU, istakao je Tadić i podsetio da su rešavanje pitanja statusa Kosova i proces evropskih integracija dva odvojena procesa.

– Moja ocena i gledište Evropske komisije jeste da bi Evropska unija trebalo da primi k znanju taj važan korak koji bi trebalo da se odrazi na naše odnose. Zemlje članice EU će nastaviti da raspravljaju o tom pitanju i odluka je u njihovom rukama, rekao je Baroso.

SOLANA: Srbija će doneti prave odluke o Kosovu

Brisel – Predsednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Petering i visoki predstavnik EU Havijer Solana juče su u Briselu srpskom predsedniku Borisu Tadiću potvrdili podršku EU brzoj evropskoj integraciji Srbije. Petering je posle susreta s Tadićem, srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem naglasio da Evropski parlament i EU „odaju priznanje napretku koji je Srbija ostvarila pod vođstvom Tadića“ i pružaju podršku sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. „Veoma smo uvereni da je Srbija na pravom putu uključivanja u Evropu – podvukao je Petering, ukazavši na činjenicu da su u razgovorima učestvovale ključne ličnosti Evropskog parlamenta – predsednik Spoljnopolitičkog odbora EP Jacek-Sajruš Volski, šefovi političkih grupa i zvaničnici zaduženi za veze sa Srbijom. Tadić i Solana posle susreta nisu dali izjave novinarima, ali je Solana kratko naglasio da veruje da će srpsko vođstvo, „pošto Srbija ima evropske ambicije“, doneti „prave odluke“ kad je u pitanju Kosovo.

Osvrćući se na hapšenje Karadžića, on je istakao i da bi EU trebalo da prizna važnost koraka koji je preuzela nova vlada odmah nakon preuzimanja funkcije „u političkoj situaciji koja je bila veoma teška“.
– Ako sve bude išlo po planu i svi uslovi budu ispunjeni moguće je da Srbija dobije status kandidata za članstvo u 2009. godini – rekao je Baroso.
Da li će Srbija dobiti status kandidata 2009, prema rečima Barosa, zavisi od toga da li će ispuniti sve neophodne uslove, ali i od volje zemalja članica EU koje odluku o tome moraju doneti jednoglasno. „Ako bude dobre volje svih strana biće moguće da Srbija dobije status kandidata iduće godine“, poručio je Baroso.
Baroso je rekao da on i Evropska komisija podržavaju predsednika Tadića i Vladu Srbije da svoju ambicioznu evropsku agendu što pre pretvore u realnost.
– Da bi to bilo moguće novi parlament i vlada moraju zajedno raditi na ubrzavanju reformskih procesa. Veoma je važno da se postigne nacionalni konsenzus, naglasio je Baroso.
Predsednik Tadić je izrazio nadu da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentu Srbije biti uskoro ratifikovan. On je ponovio da je glavni strateški prioritet Srbije da što pre postane članica EU i izrazio očekivanje da će izveštaj glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca, posle posete Beogradu, biti pozitivan, posle čega bi usledila implementacija trgovinskog sporazuma sa unijom. Neophodni koraci za pristupanje EU su, rekao je Tadić, primena privremenog sporazuma, dobijanje statusa kandidata i stavljanje Srbije na belu šengen listu.
„Dobijanje statusa kandidata je veoma važno za moju zemlju i EU. Očekujem da će se to dogoditi što je pre moguće. Dobili smo jasne poruke iz Evrope da je evropska budućnost Srbije moguća“, rekao je Tadić. On je izrazio nadu da će tokom naredne godine biti završeni svi tehnički poslovi u Srbiji kako bi se Srbija našla na beloj šengen listi.
– Srbija će uraditi sve što je u njenoj mogućnosti da ubrza proces evropskih integracija. Mi ćemo nastaviti saradnju sa Haškim sudom – izjavio je Tadić. Upitan kada će Ratko Mladić biti izručen Tribunalu u Hagu, Tadić je rekao da Srbija radi sve što je moguće da ga pronađe i isporuči tom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari