Bastać i NDMBGD: Nefer uslovi, ali se ne plašimo 1

Tribinu o predizbornim uslovima održali su večeras Marko Bastać predstavnik Liste “Šta radite bre” i Dobrica Veselinović predstavnik inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” u Ustanovi kulture Parobrod, na kojoj su predizborne uslove okarakterisali kao “nefer”.

Mnogo pre nego što je sama kampanja započeta sve vladajuće stranke su krenule sa promovisanjem svojih kandidata i programa naglašava Bastać, misleći na SNS i SPS. Izborni uslovi su neregularni smatra on, jer kako kaže, ne sme da se dozvoli da vladajuća stranka ima većinu u Gradskoj izbornoj komisiji.

– Ovde vladajuća većina plus koalicioni partneri imaju dvo-trećinsku većinu i mi od starta imamo proces koji nije fer – naglašava Bastać i dodaje kako su pre par dana u Pravilniku gradske izborne komisije omogućli ljudima sa nevažećom ličnom kartom da glasaju na predstojećim izborima.

– Time su nam jasno stavili do znanja da planiraju da organizuju izbornu krađu na ovim izborima- smatra Bastać.

Veselinović je istakao da je to atmosfera u kojoj je nemoguće raditi. Podneli su veliki broj krivičnih prijava protiv lica koja ih ometaju dok prikupljkaju potpise bacanjem letaka protiv Inicijative, pretnjama i širenjem dezinformacija i kako kaže “ništa se nije desilo”.

-Nisu isti uslovi za sve, utakmica je neravnopravana, ali to ne znači da se mi plašimo i da ćemo odustati – kaže Veselinović.

„Imamo izbore za Beograd na kojima se priča o svemu osim o Beogradu. Oni ne govore o pravim problemima u Beogradu već se cela kampanja svodi na beg od beogradskih tema zato što vlast ima problem kako da promoviše sve ono što su, tačnije nisu uradili”, ističe Bastać i dodaje da i deo opozicije govori o nacionalnim temama da bi skrenuo pažnju sa svog manjka znanja o problemima Beograda.

– Mi smo grupa građana satavljena od mnogo pokreta, i imamo petnaestogodišnje iskustvo o tome kako sistem i država funkcioniše ali i lokalna samouprava. Svesni smo toga šta treba uraditi u Beogradu i zalažemo se da se građanima vrati pravo na odlučivanje – smatra Bastać.

Veselinović nalašava da je pre same pedizborne kampanje počelo reklamiranje funkcionera.

– U opštinskim glasilima se jasno mesecima reklamira, na primer na Novom Beogradu Aleksandar Šapić. Kaže da je kandidat za gradonačelnika a nisu ni raspisani izbori, gura svoju izbornu agendu što ne sme da se radi. Aleksandar Antić pred Novu godinu daje paketiće za Svratište, sadi drveće. To su neke stvari koje su nama neprihvatljive sa etičkog aspekta – smatra Veselinović

Tradicionalni mediji su i dalje zatvoreni za pružanje mogućnosti predizbornog oglašavanja opozcije smatraju sagovornici.

Šta radite bre je nekoliko puta do sada održavao “Dnevnik” ispred zgrade Radio Televizije Srbije, gde su pokušali da RTS-u skrenu pažnju da postoje izbori u ovom trenutku.

– Očigledno jedino RTS ne zna da je potrebno da izveštava o tome, i da je to njegova zakonska obaveza. Danas je stiglo saopštenje u kome oni pozivaju opoziciju da napravimo dogovor oko predstavljanja iako ih već dve nedelje uporno pitamo kada i pod kojim uslovima će omogućiti ljudima koji učestvuju na izborima da predstave svoje programe i kandidate. Mi pravimo dogovor sa javnim servisom koji ima zakonsku obavezu da predstavi sve liste – naglašava Bastać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari