Bastać: Imaćemo referendum i u Starom gradu 1Foto:Miroslav Dragojević

Kada vlast građanima dozvoli da slobodno odluče kako će se trošiti novac koji su sami uplatili, oni će uvek doneti valjane odluke .

To je jedan od zaključaka sa današnje panel-diskusije, posvećene jedinstvenom događaju u Srbiji koji se odigrao 3. decembra u Šapcu, kada su građani na referendumu odlučivali o tome koji će projekti biti realizovani od njihovih poreskih plaćanja.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović tom prilikom je istakao da je takvim potezom započet proces jednog potpuno novog uključivanja građana u donošenje odluka, koji je atipičan za našu sredinu. Prema njegovim rečima, meštani 24 mesne zajednice u kojima je održan referendum u početku nisu bili spremni da veruju da je u Srbiji moguće primeniti „švajcarski model“. Međutim, po njegovom održavanju, nisu krili zadovoljstvo zbog toga što ih je napokon neko pitao u šta žele da bude uložen njihov novac.

– Prilika da građani na jedan potpuno demokratski način odlučuju o tome šta su za njih najvažnije stvari za nas predstavlja osvajanje slobode. Prezadovoljan sam odzivom i ponosan na ideje za projekte koje su meštani shodno potrebama u njihovoj zajednici izneli. Sada je izuzetno važno da na jedan organizovan i tačan način upravljamo tom novom energijom koja se pojavila kod nas, jer upravo ona treba da dovede do promena – poručio je Zelenović.

Predsednik Opštine Stari grad Marko Bastać kazao je da on već neko vreme razgovara sa gradonačelnikom Šapca o referendumskom modelu odlučivanja, te da su na Starom gradu još u februaru ove godine započeli taj proces, iako još uvek nije došlo do samog glasanja. On je najavio da će građani na Starom gradu takođe imati priliku da na referendumu odlučuju o pitanjima koja ih se tiču, u januaru ili februaru naredne godine.

– U ovom trenutku dve trećine građana nezadovoljno je sistemom odlučivanja, zbog čega smatram da je ovakav model jedini način da demokratiju vratimo u njihove ruke. Vraćanje novca od poreza na imovinu u ruke građana je jedini način da se oni ponovo pitaju i da odlučuju o svom novcu – smatra Bastać.

Direktor programa Reforma poreza na imovinu Vlade Švajcarske Aleksandar Grunauer pozdravio je odluku šabačkog rukovodstva da proces odlučivanja preda u ruke građana. On je ocenio da je u Šapcu napravljen čak korak dalje u odnosu na referendume u Švajcarskoj, jer u pomenutoj državi ne postoji odlučivanje na mikro nivou poput naših mesnih zajednica, već je neophodno da se odluke donose na nivou kantona.

Skupština grada Šapca 2015. godine donela je odluku da sav novac koji se prikupi od poreza na imovinu u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama bude vraćen nazad na njihove račune. Novom odlukom šabačke Skupštine svim građanima je omogućeno da se glasanjem izjasne na koji način će novac biti potrošen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari