Bastać: Vesić, umesto da odloži, da ukine plaćanje poslovnog prostora u vanrednom stanju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać izjavio je danas da je odlukom zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da samo odloži, a ne ukine obavezu plaćanja zakupa poslovnog prostora za vreme vanrednog stanja ugroženo funkcionisanje velikog broja mikro i malih preduzeća. 

„Umesto da prihvati naš predlog i uvede moratorijum na naplatu zakupnina poslovnog prostora za sve koji su morali da zatvore radnje u uslovima epidemije, ovim odlaganjem se insistira na plaćanju obaveza zakupa za period u kome ljudi nisu radili pa nisu mogli ni da prihoduju“, naveo je u pisanoj izjavi Bastać. 

Kako je istakao, ta obaveza, uz najavu isplate minimalca u junu i odluku da se porezi i doprinosi za period vanrednog stanja takodje naplate, dovešće do gašenja firmi i gubitka radnih mesta. 

„U isto vreme grad Beograd je doneo odluku da novim okvirom budžeta umanji sredstva gradskim opštinama za 20 odsto, kako bi rešio problem sopstvene likvidnosti što je dokaz da razumeju šta je nedostatak sredstava, ali samo kada su oni u pitanju“, naglasio je predsednik opštine Stari grad. 

On je još jednom zatražio da se u cilju opstanka malih porodičnih preduzeća uvede moratorijum plaćanja zakupa za period u kome su prinudjeni da ne rade jer je to, kako je kazao, jedini način da se tim ljudima zaista pomogne i da se sačuvaju radna mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari