Zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije tokom prošlog vikenda nastavljeni su protesti studenata u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice, dok su Srbi iz rasejanja protestovali u više gradova Kanade i Švedske, kao i u Čikagu (SAD) i Ljubljani.
Iz severnog dela Kosovske Mitrovice u subotu je upućena je još jedna poruka kosovskim Albancima i svetskim moćnicima da se „Srbi neće pomiriti sa secesijom dela svoje teritorije“ i najavljen je nastavak protesta danas u 12.

Zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije tokom prošlog vikenda nastavljeni su protesti studenata u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice, dok su Srbi iz rasejanja protestovali u više gradova Kanade i Švedske, kao i u Čikagu (SAD) i Ljubljani.
Iz severnog dela Kosovske Mitrovice u subotu je upućena je još jedna poruka kosovskim Albancima i svetskim moćnicima da se „Srbi neće pomiriti sa secesijom dela svoje teritorije“ i najavljen je nastavak protesta danas u 12.44.
Uprkos hladnom vremenu i niskim temperaturama, protesti kanadskih Srba održani su u Otavi, Torontu, Vinipegu, Kalgariju i Edmontonu, s ciljem da se „kanadskoj vladi i javnosti skrene pažnja na kršenje rezolucije UN i međunarodnog prava, kao i da se apeluje da Kanada ne prizna jednostrano proglašeno nezavisno KIM“. Pred federalnim parlamentom u Otavi proteste je organizovalo otavsko Društvo za zaštitu srpske baštine zajedno sa Udruženjem studenata pravnih nauka srpskog porekla i otavskom srpskom zajednicom.
Kanadski Srbi takođe potpisuju Internet peticiju protiv nezavisnosti KIM i upućuju pisma članovima federalnog parlamenta i pojedinim članovima vlade, uključujući i premijera. U intervjuu prestižnom kanadskom magazinu Meklins Dušan T. Bataković, ambasador Srbije u Kanadi, opomenuo da „Kosovo nije samo oblast sa 1.300 srpskih crkvi i manastira, nego neodvojivi deo srpskog identiteta“. On je naglasio da je „Kosovo uz pomoć međunarodne zajednice imalo skoro devet godina da spovede nediskriminatorske mere za zaštitu manjina u provinciji, ali je jedino što su kosovski Albanci uradili bilo etničko čišćenje“ i da „postoji bojazan da će se ono nastaviti, a da Srbi i druge manjine neće biti zaštićeni kao što je predviđeno Rezolucijom 1244“.
Prošle subote više stotina Srba mirno je protestovalo i u tri najveća švedska grada, s ciljem da ubede nordijske zemlje da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost KIM. Demonstranti, predvođeni Srpskom organizacijom mladih u Švedskoj, započeli su svoje proteste na centralnim gradskim trgovima Stokholma, Malmea i Geteborga u 12.44 prema lokalnom vremenu, što simbolizuje Rezoluciju UN 1244, kojom je 1999. formalno potvrđen suverenitet Srbije, a KIM stavljeno pod protektorat UN. Kako prenose agencije, u protestima su osim Srba učestvovali i Šveđani, Grci i Kiprani. Švedska još nije zvanično priznala Kosovo, ali je najavila da će to verovatno učiniti posle sastanka parlamentarnog komiteta zakazanog za ovu nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari