Institut za javnu politiku, koji je Vladimir Beba Popović sa grupom stručnjaka osnovao u martu ove godine u Podgorici, sutra će početi s radom u Beogradu, saznaje Danas.

Pored osnivača Instituta iz Podgorice, profesora Filozofskog fakulteta Nikole Samardžića i profesora Pravnog fakulteta Stevana Lilića, prema saznanjima Danasa, programski tim beogradske kancelarije okupiće dvadesetak stručnjaka, bivših ministara i ličnosti iz javnog života.

Među njima su Anđelka Mihajlov, ministarka za ekologiju u vladi Zorana Đinđića, advokat Marko Kljajević, bivši sudija Specijalnog suda i nekadašnji predsednik veća na suđenju za ubistvo Đinđića, zatim dramski umetnik Čedomir Petrović, bivši funkcioner DS i sin glumca Miodraga Petrovića Čkalje, Nikola Šujica, profesor Fakulteta likovnih umetnosti i drugi. Predsednik Upravnog odbora Instituta trebalo bi da bude Mijat Damjanović, bivši dekan Fakulteta političkih nauka.

Imajući u vidu da se na jednom mestu okupljaju imena poput bivšeg šefa Biroa za komunikacije u Đinđićevoj vladi Vladimira Bebe Popovića, Nikole Samardžića, Stevana Lilića i ostalih, nameće se pitanje da li se stvara jezgro za formiranje nove stranke. Iako je Popović to više puta javno demantovao, u kontaktu s pojedinim članovima ovog Instituta saznajemo da se ipak ne isključuje mogućnost da jedan deo članstva, ukoliko bude želeo da se politički aktivira, to i ostvari, s obzirom na njihove političke ambicije i karijere.

Ono na šta članovi i osnivači Instituta za javnu politiku računaju jeste da će to biti prva regionalna „think tank“ organizacija na Zapadnom Balkanu. Posle otvaranja kancelarije u Beogradu Institut će početi s radom i u Ljubljani (mart ili april 2014), Sarajevu i Zagrebu.

U planu je da Institut pruža istu vrstu usluga u svim zemljama regiona s namerom da doprinesu multidisciplinarnim istraživanjima, analizi i obradi društveno-političko-naučnih sfera javnog života država regiona, zauzimanjem jasnih političkih stavova i davanjem konstruktivnih preporuka u okviru procesa evroatlantskih integracija.

Institut za javnu politiku je za samo nekoliko meseci postojanja u Crnoj Gori izazvao pravu buru, kako kod konkurentnih organizacija, tako i u načelu, u javnosti. To je, pre svega, uzrokovano činjenicom da se na čelu Instituta nalazi Vladimir Beba Popović, ali i činjenicom da je ova organizacija, u vrlo kratkom roku, dobila grantove iz inostranstva.

Pre nepunih mesec dana, Institut za javnu politiku je u Podgorici organizovao konferenciju o medijima na Zapadnom Balkanu „Riječ, slika, neprijatelj“, na kojoj je učestvovalo više od 150 novinara i medijskih stručnjaka iz Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Kosova, Slovenije, SAD i zemalja EU. Na konferenciji je bilo reči o medijskoj pozadini ubistva Đinđića, medijskom spinovanju, o tome kako su mediji uticali na politička dešavanja u Crnoj Gori i Srbiji, zloupotrebama medija i njihovom korišćenju za sprovođenje zločinačkih namera. Konferencija je, takođe, izazvala burne reakcije u javnosti, od pohvala uspešnosti zbog činjenice da se prvi put, nakon dugog niza godina, održava takav skup, do pokušaja osporavanja od strane različitih političko-medijskih lobija i političkih „neprijatelja“ Vladimira Bebe Popovića.

Ekspertski tim Instituta za javnu politiku u Crnoj Gori sproveo je nekoliko projekata iz oblasti vladavine prava, prvenstveno kada su u pitanju razvoj medijskih politika i jačanje kapaciteta nedržavnih aktera za učešće u reformi sektora bezbednosti.

Profil

Kako saznajemo, beogradska kancelarija bi trebalo da se profiliše kao „specijalizovana medijska think thank organizacija“, ali će se baviti i pitanjima bezbednosti i zelene ekonomije, poput Instituta u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari