Bećirović: Vučić nije pouzdan partner 1Foto: Printscreen /RTS

Kao i svako na početku, Aleksandar Vučić je na međunarodnoj političkoj sceni dobio određenu priliku i šansu.

To je merilo koliko ko vredi. Tako je bilo i sa predsednikom Srbije, s tim da je nad njim visila i još uvek visi hipoteka njegove prošlosti. Ne smemo se zavaravati da vodeće države i njeni predstavnici i odgovarajuće službe ne znaju ko je Aleksandar Vučić, komentariše za Danas Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES, iz LJubljane, takozvanu skrajnutost predsednika Srbije u odnosu na ostale državne predstavnike, tokom svečanosti u Francuskoj povodom 100-godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu.

Sagovornik Danasa dodaje da je toga svesna i Rusija, koja, kako kaže, upravo zato ne bira Vučića kao svog favorita već Ivicu Dačića.

– Na međunarodnoj sceni je važno obezbediti poverenje i ugled, a posebno pouzdanost. Nažalost, Vučić ima probleme sa sva tri navedena aspekta što nije dobro za Srbiju u situaciji u kojoj se nalazi. Teško je verovati čoveku, koji je tesni saveznik Viktora Orbana, dok skoro svaki mesec u gostima u Beogradu ima Aleksa Soroša, Vučić učestvuje u kampanji Hilari Klinton za predsednika SAD-a i/ili na tribinama Bila Klintona, dok se na drugoj strani dodvorava Trampu. Isto radi sa princem Muhamedom Nahjanom iz UAE, dok na drugoj strani bratuje sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. To je jedan mali dio primirja, koji ilustrativno pokazuju da osoba sa tako šizofrenom politikom, ne može biti ugledan, pouzdan ali ni ozbiljan partner – ističe Bećirović.

On ukazuje na okolnost u kojem je primetno to, da se Vučić „ohladio“ i od nemačke kancelarke Angele Merkel, kojoj je „izjavljivao potpunu lojalnost i dečački se hvalio u javnosti da ima njen broj mobitela“.

– Vučić, jednostavno nema šta ozbiljno tražiti u razvijenim, posebno zapadnim demokratijama. Nažalost, Srbija je sa Vučićem izgubila još jednu priliku da na međunarodnoj sceni napravi veliki pozitivni iskorak, taj iskorak je zasada negativan, a dubioza u zemlji teško je popravljiva – kaže Zijad Bećirović za Danas.

On dalje navodi da Vučić ima podršku u jednom delu međunarodne zajednice o podeli Kosova i razmeni teritorija. Međutim, smatra Bećirović, Vučić je zaboravio da mu je ta podrška upravo data kao zamka koja će dovesti do njegovog političkog samoubistva i koja će naneti veliku štetu samoj Srbiji. Kada bi za tim stajali ključni međunarodni akteri, dodaje sagovornik našeg lista, stvar ne bi bila prepuštena njima dvojici (Vučić i Tači).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari