Srbija je još pre dve godine objavila da ne priznaje aneksiju Krima i da poštuje teritorijalnu celovitost Ukrajine. Ovih dana smo često dobijali informaciju o tome kako su se Ambasada Ukrajine, a i ukrajinski zvaničnici obraćali srpskom rukovodstvom sa molbom da se ta pozicija ponovi i potvrdi u nekoj javnoj izjavi, međutim, ta molba nije uslišena, tvrde za Danas diplomatski izvori iz Kijeva, komentarišući ponašanje zvaničnog Beograda povodom nedavnih godišnjica u Ukrajini.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Naši sagovornici konstatuju da „nije bilo čak ni dovoljno hrabrih zvaničnika da bar još jednom izjave da Srbija još uvek poštuje teritorijalnu celovitost Ukrajine, a da ne pričamo o tome da nije bilo izjava o „Nebeskoj stotini“, pitanju koje u principu nema veze sa Rusijom i ne bi moglo da naljuti našeg partnera Srbiju“. U tom kontekstu, izvori Danasa ističu da „ovakvim ćutanjem, koje nema nikakve veze sa logikom, niti sa spoljnom politikom, srpski zvaničnici mogu samo da izgube jednog i od onako ne baš brojnih prijatelja u svetu, prijatelja koji ima pravo glasa u Savetu bezbednosti UN“.

– Za Ukrajinu, poslednji mesec je bio ispunjen teškim događajima i tragičnim godišnjicama. Tu je, pre svega, bilo obeležavanje godišnjice Nebeske stotine, sećanja na stotinu ljudi koji su poginuli na Evromajdanu. Drugo je bilo otpočinjanje štrajka glađu Ukrajinke Nadije Savčenko, koju ruske vlasti već 20 meseci drže u ruskom zatvoru. Nadija je, da podsetimo, već nekoliko puta stupala u štrajk glađu i jedva je preživela. Zatim je stigla i druga godišnjica nezakonitog referenduma na Krimu i njegove aneksije od strane Rusije… O svemu tome Srbija je ćutala, komentarišu izvori Danasa.

Podsetimo, tokom prošlogodišnjeg predsedavanja Srbije OEBS-u ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je konstatovao da tesne veze Srbije sa Rusijom „svakako nisu hendikep“ za nepristrasnost u vezi sa ukrajinskom krizom.

Klimkinove poruke

U razgovoru za Danas decembra 2015. šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin poručio je da je na Srbiji da donese odluke u vezi sa svojom spoljnom politikom. „Što se mene tiče, doživljavam Srbiju kao evropsku državu, na isti način kako je to i Ukrajina. To znači da je ona ujedinjena, nezavisna evropska zemlja. Stoga, u potpunosti verujem u budućnost Srbije kao dela evropskog projekta, kao dela Evropske unije“, istakao je on odgovarajući na pitanje kako ocenjuje aktuelni spoljnopolitički kurs Srbije i njen odnos prema Ruskoj Federaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari