Beograd i Priština moraju sami da se dogovore 1

Deo kosovskog problema je što je Zapad oduvek smatrao Srbiju i Kosovo nesposobnim da se sami dogovore, piše Andreas Ernst, odlični poznavalac Balkana, za Noje cirher cajtung. I predlaže – razmenu teritorija.

Cilj nove serije razgovora Beograda i Prištine u Berlinu jeste „međunarodnopravni obavezujući ugovor koji reguliše odnos dve strane“, piše Andreas Ernst za švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung.

Autor opisuje situaciju poslednjih godina i podseća da je 2013. došlo do prvog većeg uspeha: „Vučić i Tači su se složili oko dve tačke: Sever Kosova, naseljen Srbima, koji se dotle otimao jurisdikciji Prištine, trebalo je da se integriše. A zato bi srpske opštine trebalo da formiraju zajednicu sa delimičnom autonomijom. Pet godina kasnije, sporazum nije sproveden u delo. Priština nije ni počela sa ozbiljnim pripremama za stvaranje zajednice srpskih opština. A iako su vlasti na Severnom Kosovu sada na papiru podređene Prištini, region i dalje vodi samostalan život koji se ravna prema Srbiji.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari