Potpisivanje tehničkog sporazuma o policiji između MUP Srbije i Euleksa, iza kog slede još dva takva dokumenta o carinama i pravosuđu, čija je priprema u toku, trebalo bi Beogradu da otvori put ka belom šengenu. Sporazum o policiji, na koji se čekalo nekoliko meseci zbog protivljenja Prištine, pozdravili su EU i SAD, dok političari i u Prištini i u Beogradu imaju podeljena mišljenja.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, ne isključuje mogućnost da bi srpska opozicija, a pre svih Demokratska stranka Srbije, mogla da otvori pitanje poverenja predsedniku Republike zbog kršenja Ustava Srbije.

– Imajući u vidu činjenicu da Euleks samo kontroliše i koordinira rad Kosovske policijske službe, Beograd je ovim sporazumom faktički priznao da Srbija nema suverenitet nad KiM, čime se odstupa od dela Ustava Srbije koji opisuje nadležnosti Kosova i suverenost države nad južnom pokrajinom. Sporazumom o policiji, koji znači potvrdu da je Srbija ispunila uslove efikasnog kontrolisanja granica i pripremom još dva slična dokumenta – o carini i pravosuđu, Beograd je definitivno prešao na metod prihvatanja saradnje sa Misijom EU na Kosovu. To je pozitivan pomak, koji ukazuje na približavanje realnosti, ali istovremeno znači i napuštanje proklamovane državne politike prema Kosovu i Metohiji. Kosovsko pitanje i evropske integracije, kako se sada vidi, nisu tako razdvojeni procesi, iako je predsednik Srbije Boris Tadić govorio: „I KiM, i EU“ – izjavio je za Danas Dušan Janjić.

Upitan da li postoji mogućnost za otvaranje pitanja odgovornosti državnih zvaničnika koji učestvuju u pregovorima oko KiM zbog kršenja Ustava Srbije, Janjić kaže da „iako je reč o mrtvorođenom ustavu, jer ni 99 odsto njegovih autora nije verovalo u ono što piše, to ne isključuje mogućnost da se pokrene proces pred Ustavnim sudom Srbije“.

– Predsednik Srbije se i tu obezbedio, nije imenovao sve sudije Ustavnog suda, koji u sadašnjim okolnostima može samo da raspravlja, ali ne i da odlučuje – kaže Janjić, koji očekuje da će opozicija, pre svih DSS, iskoristiti priliku da pokrenu i pitanje poverenja i odgovornosti predsednika Tadića za kršenje Ustava.

Rada Trajković, predsednica Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća KiM, iako „lično podržava potpisivanje tehničkog sporazuma o policiji, zato što je to jedan od uslova da građani Srbije dobiju šengen vizu“, napominje da u tom dokumentu „ima elemenata koje i Beograd i Priština prećutkuju pred svojom javnošću“.

– Pominjanje Rezolucije 1244 SB UN Beogradu dođe kao smokvin list, koji se od stalne upotrebe, kao alibi, potpuno istrošio. Činjenica je da je Beograd učinio veliki ustupak liderima institucija u Prištini pristajući da sa KiM povuče Odeljenje za izdavanja ličnih karata i pasoša, poslednju instituciju vladavine prava države Srbije u Pokrajini. To će dodatno uticati na postojeći problem masovnog odjavljivanja proteranih Srba sa KiM, ali i onih koji su ostali, a sada se prijavljuju u centralnoj Srbiji. S druge strane, kosovski zvaničnici kriju od svog naroda da je smanjenjem Misije UN Euleks preuzeo i deo izvršne vlasti i da je Kosovo zapravo nedovršena država – objašnjava za Danas Rada Trajković.

Paraf na tehnički sporazum o policiji prošlog petka stavili su šef policijskog odeljenja Euleksa Rajner Kun i zamenik direktora srpske policije Branislav Mitrović. SAD su istog dana pozdravile sporazum, napominjući da „ne bi bio moguć bez podrške Kosova, kao jedne suverene zemlje, u borbi protiv međugraničnog kriminala“. Vašington je čestitao Euleksu „na sprovođenju misije na način koji su odobrile i predvidele vlasti Republike Kosovo“, napominjući da sporazum s MUP Srbije „u potpunosti poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova“.

Piter Fejt, specijalni predstavnik EU i međunarodni civilni predstavnik na Kosovu, potvrdio je da protokol o saradnji između Euleksa i MUP Srbije „ne povređuje suverenitet Kosova“ i da Ahtisarijev paket omogućava Euleksu potpisivanje ovakvih protokola. Sam Euleks, u zajedničkom saopštenju s kosovskim predsednikom i premijerom Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem, ističe da će sporazum o policijskoj saradnji s Beogradom biti od koristi svim građanima Kosova.

Iako Ivića Dačić, ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Srbije, tvrdi da je reč o tehničkom protokolu koji podrazumeva razmenu informacija radi borbe protiv organizovanog kriminala i da se „zasniva na Rezoluciji 1244 SB UN“, Srpska radikalna stranka optužila je vlast za veleizdaju.

Vojislav Koštunica, predsednik DSS, smatra da su predstavnici vlasti u Srbiji „ponizili zemlju i okrenuli leđa svom nardu na KiM, potpisivanjem sporazuma sa Euleksom. Koštunica je izjavio za Betu da „Srbija po tom sporazumu postaje jedina država u Evropi koja dobrovoljno potpisuje uspostavljanje granice koja deli njenu teritoriju“, čime je „postala saučesnik u priznavanju i pravljenju sadašnje države Kosovo“. On ističe da „sadašnja vlast politikom laži najgrublje obmanjuje građane da je u interesu naše zemlje upravo potpisani Sporazum sa Euleksom o uspostavljanju granice između Srbije i Kosova“.

Najavljeni protesti u Prištini

– Zbog potpisivanja sporazuma između MUP Srbije i Euleksa 22 kosovske nevladine organizacije najavile su za sredu masovan protest u Prištini. Opozicione stranke kosovskih Albanaca kritikovale su Sejdiua i Tačija zbog ponašanja prilikom dogovaranja i potpisivanja protokola, tvrdeći da je njihovo navodno protivljenje sporazumu bilo „predizborni marketing za unutrašnju upotrebu“. Analitičar Behljulj Bečaj smatra da je sporazum Euleksa i MUP Srbije korak napred u stabilizaciji stanja u regionu, prenose agencije.

KEK ostaje jedini distributer

Povodom najava srpskih državnih zvaničnika da su u toku pregovori sa međunarodnim savetnicima Kosovske energetske korporacije da se za snabdevanje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji obezbedi drugi distributer električne energije, kako bi se rešili problemi u snabdevanju sa strujom, u Ministarstvu za energetiku Vlade Kosova Danasu je rečeno da „Kosovo ima i imaće i u budućnosti samo jednog distributivnog operatera – KEK“.

U ovom Ministarstvu objašnjavaju da je za Prištinu neprihvatljivo osnivanje srpskog preduzeća koje bi naplaćivalo i distribuiralo struju u srpskim mestima na KiM, što su državni zvaničnici u Beogradu više puta najavljivali.

– Zakonom o električnoj energiji Republike Kosovo predviđeno je Vlada Kosova određuje ko će biti operatori sistema distribucije. Republika Kosovo je celovita država, tako da se ni u ekonomskom pogledu ne može zamisliti da se upravlja po etničkoj osnovi. Uvereni smo da kad budemo uspeli da svi potrošači plaćaju svoje račune za utrošenu električnu energiju, uključujući tu srpsku i ostale manjine, neće biti nikakvog razloga da se razmišlja o distribuciji i naplati računa za struju na etničkim osnovama – kaže Leonora Makoli, portparol Ministarstva za energetiku Kosova.

U kosovskom Ministarstvu energetike tvrde da su „teškoće u snabdevanju srpske zajednice električnom energijom prouzrokovane neizmirenjem dugovanja potrošača za utrošenu struju“. KEK, koji podjednako tretira sve potrošače, Srbima koji su prihvatili da potpišu ugovor i plate struju odobrio je i posebne olakšice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari