Beograd i Sarajevo dosoljavaju stare rane 1

Nužno je pronaći krivce za napad na premijera Aleksandra Vučića prošle godine u Srebrenici, ali političke elite u Srbiji i u Federaciji BiH koriste vest o obustavljanju istrage protiv glavnoosumnjičenog za dnevnopolitičke svrhe, smatraju sagovornici Danasa.

Najnovije trzavice na liniji Beograd – Sarajevo počele su, kada je šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio povodom navoda u bosanskim medijima da se obustavlja istraga protiv jednog od glavnoosumnjičenih kako to „pokazuje da bošnjački političari u BiH stoje iza napada“. Nasuprot tome, poslanik u Predstavničkom domu Parlament BiH Sadik Ahmetović rekao je da je Vučić u Potočarima „napao sam sebe jer masa je reagovala i to niko nije mogao kontrolisati“.

Dragan Čavić, bivši predsednik Republike Srpske i lider Narodne demokratske partije, kaže za Danas da je neko kriv za napad na Vučića i da neko mora za to i da odgovara.

– Nemoguće je da krivicu ne snosi barem organizator skupa koji je napravio ogromne organizacione propuste, ugrozio nečiji život i život jedne političke ličnosti. Ta dimenzija je mnogo važna, s obzirom da se radi uz to i o premijeru Srbije. Tvrdnje Ahmetovića „da je Vučić u Potočarima napao sam sebe „, govore da SDA i Ahmetović imaju velikog uticaja na odluke tužilaštva u BiH, jer sa stanovišta nezavisnog tužilaštva bilo je logično da je odavno utvrđeno pravo činjenično stanje, da su odavno sankcionisani krivci i da se vode sudski postupci pred nadležnim sudom za napad na srpskog premijera“, kaže Čavić i dodaje da „nažalost svako iz svog ugla ove događaje koristi za dnevnopolitičke potrebe i da jako zaoštrenu retoriku u regionu podgrevaju skori izbori za sabor u Hrvatskoj i lokalni izbori u BIH“.

Sagovornik Danas primećuje da su devedesete uveliko prisutne i da političke elite ne prezaju od dosoljavanja starih rana. „Ovde u regionu postoji samo jedna hrana, to je hrana prošlosti, o hrani budućnosti se ne govori. Nahraniš ljude prošlošću, zasitiš njihove adrenalinske potrebe, izborima to pojačaš, kako bi ljudi zaboravili na glad za hranom i dobiješ ovako opasne efekte, koji u rovitoj zemlji kakva je BiH svakog časa mogu lako da se pretvore u međuetničke incidente sa krvavim posledicama“, zaključuje Čavić.

I Branislav Borenović, predsednik Partije demokratskog progresa u Republici Srpskoj, konstatuje za Danas da se poslednjih meseci zaoštravaju odnosi između Srbije i BiH, ali smatra da je logično što Srbija traži detaljnu istragu i sankcije prema onima koji su napali Vučića jer nije bilo epiloga tog slučaja.

– Pronalaženje krivca je garancija da smo spremni graditi budućnost u kojoj ćemo se uvažavati i poštovati, a posebno garantovati punu sigurnost svima, kaže Borenović i dodaje da je skandalozno što nakon toliko vremena niko nije odgovarao za napad na premijera Vučića, iako to nije bio samo bezbednosni i diplomatski incident, već i fizički napad na prvog čoveka Srbije i to na događaju kome su prisustvovali svi relevantni bošnjački političari.

Senad Pećanin, sarajevski novinar i publicista, kaže za Danas da ako je ubistvo srpskog svata poslužilo Miloševiću i Karadžiću za agresiju na BiH, „nadam se da sramotni napad na premijera Srbije u Srebrenici nije tek adut Vučića, Dodika i ‘malog Slobe’ u novom pokušaju rasturanja BiH“.

– Licemjerno je optuživati institucije BiH da ne rade svoj posao kada Dodikova vlast i Beograd, koji ga podržava, godinama čine sve da parališu te iste institucije. Naravno, bošnjački političari takvo stanje koriste za potrebe svog nacionalizma, kriminala i nekompetentnosti.

Vehid Šehić, politički analitičar iz Tuzle, kaže za Danas da izjave poput Dačićevih i Ahmetovićevih pokazuju da političari umesto da smiruju situaciju podgrejavaju tenzije.

– Mi u regionu nemamo političare već one koji se bave politikom jer nema političke mudrosti i odgovornosti za javno izgovorene reči. Takva retorika služi za dizanje rejtinga i u BiH i u Srbiji u Hrvatskoj, ali dobro je što smo svedoci unapređenja odnosa između običnih građana država regionu, jer građani, naime, postaju sve više imuni na štetne poruke političara, smatra Šehić.

Ljubić: Herceg Bosna nije ugašena

Božo LJubić, predsednik Glavnog saveta Hrvatskog narodnog sabora u BiH, izjavio je juče da Hrvatska Republika Herceg Bosna nije ugašena, ni napuštena, već da je aktuelnija nego ikad ranije. On smatra da su međunarodni sporazumi prekršeni na štetu Hrvata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari