Srbija nastoji da dobije podršku SAD za dogovor Beograda i UN o međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu i napore u vezi sa razmeštanjem Euleksa, rekao je ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić. „Mi pokušavamo da se sa Vašingtonom dogovorimo, i sa idućom i sa sadašnjom administracijom, da pomogne u rasporedu Euleksa, da podrži dogovor Beograda i UN, i trenutno se na tome radi i to je naš glavni zadatak u ovom momentu“, rekao je Vujačić za Glas Amerike.

„Naravno, SAD su priznale Kosovo i teško je poverovati da će one revidirati tu odluku, ali nadamo se boljem razumevanju naših napora da zajedno sa Evropljanima i sa misijom Euleksa postignemo kompromis kako bi stanovništvo na Kosovu, mislim pre svega na srpsko stanovništvo, dobilo adekvatne i bolje uslove za život kako bi se osećali sigurnijim“, rekao je on. Ambasador Srbije u SAD je rekao da će Kosovo „dugo vremena biti na dnevnom redu“ i dodao da se nada povoljnom ishodu postupka pred Međunarodnim sudom pravde, kako bi se ponovo moglo „na dublji način“ razgovarati o pitanju Kosova.

Vujačić je rekao da je njegov povratak u Vašington prvi korak u pravcu pokušaja poboljšanja odnosa Srbije i SAD posle američkog priznavanja nezavisnosti Kosova. On je rekao da Vlada Srbije ima slična očekivanja kao i ostale zemlje u svetu od administracije SAD novoizabranog predsednika Baraka Obame u oblasti spoljne politike, odnosno da težište bude stavljeno na multilateralizam, dogovor i drugačiju evropsku strategiju. Ambasador Srbije je rekao i da bi srpska dijaspora mogla da ima uticaja na Obaminu administraciju u granicama svojih mogućnosti i podsetio da novi predsednik SAD dolazi iz države Ilinois, gde je posebno u Čikagu brojna srpska zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari