Kada se među predstavnicima Srpske liste, koji su se posle dvoipomesečnog bojkota nedavno vratili u kosovske institucije, nisu našli poslanici iz redova Pokreta socijalista, to je na „lokalu“ objašnjeno dugo prikrivanom podelom na „Đurićeve“ i „Vulinove“ Srbe.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

U visokim državnim krugovima u Beogradu nezvanično se tvrdi da je srpsko-srpski spor na KiM prevazišao neslaganja između šefa vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića i njegovog prethodnika na tom mestu, a sadašnjeg ministra za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandra Vulina, što ne isključuje ni cepanje poslaničke grupe Srpske liste.


Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, podela je toliko duboka da bi narednih nedelja šest od devet poslanika Srpske liste u kosovskom parlamentu moglo da osnuje svoju poslaničku grupu. To bi, prema rečima sagovornika našeg lista, moglo da dovede u pitanje učešće Srba i Srbije u daljoj primeni Briselskog sporazuma, jer su, navodno, ne samo pojedini srpski poslanici nego i gradonačelnici sa severa KiM napustili razgovore o sprovođenju briselskih dogovora, uključujući i zajednicu srpskih opština. Danasovi izvori očekuju da bi probleme u Srpskoj listi u naredne dve nedelje trebalo da reši premijer Srbije Aleksandar Vučić, što bi moglo, kako upozoravaju, da se poklopi i sa najavljenim mogućim napetostima na terenu zbog objavljivanja nalaza obdukcije tela Seada Aljušija, koje je nedavno nađeno u reci Ibar.


U Kancelariji za KiM Vlade Srbije negiraju da su se Srbi u kosovskoj vlasti podelili na „Đurićeve“ i „Vulinove“. Tvrde da je „Srpska lista, koja ima devet poslanika u parlamentu i tri člana vlade, jedinstvena u zastupanju i odbrani srpskih prava i interesa u prištinskim institucijama“.


– Oni kojima takvo zajedništvo nije u interesu zlonamerno i bez uspeha pokušavaju da to jedinstvo naruše. Izmišljanje ili indukovanje podela u srpskom političkom korpusu u Pokrajini može biti samo u interesu onih koji ne žele snažnu srpsku zajednicu na KiM – rečeno je Danasu u Kancelariji za KiM, gde podsećaju da su „srpski politički predstavnici sa KiM sredinom marta na sastanku sa premijerom Vučićem sami poručili da su rešeni da odluke donose jedinstveno, i u konsultacijama i sadejstvu sa Vladom Srbije“.


U Kancelariji za KiM ističu da se „u političkoj klimi među Srbima na KiM ništa nije promenilo od tada i od prvog zajedničkog sastanka u Gračanici svih skupština opština sa srpskom većinom na KiM, koji je bio manifestacija srpske snage, jedinstva i zajedničkog političkog delovanja“.


– Ne znam za podele na Đurićeve i Vulinove Srbe. Tačno je da Srpska lista ima zajedničku politiku, ali su gradonačelnici na severu KiM u to najmanje uključeni. Niko nas ništa nije pitao za nedavno postavljenog novog srpskog ministra za povratak i zajednice Dalibora Jevtića, kao ni kada je u Briselu dogovoreno rasformiranje Civilne zaštite na severu KiM, iako mi to treba da sprovedemo. O tome smo o saznali iz medija. O severu KiM sada se više priča iz Gračanice – izjave daju tamošnji gradonačelnik Vladeta Kostić i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, izjavio je za Danas Dragan Jablanović, gradonačelnik Leposavića, u kosovskom sistemu lokalne samouprave i predsednik privremene uprave u srpskom sistemu, inače funkcioner Pokreta socijalista.


Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović (Pokret socijalista) juče nije odgovarao za telefonske pozive, a Branimir Stojanović (SNS) je bio zauzet obavezama.


arko Jakšić, član predsedništva DSS iz Kosovske Mitrovice, kaže za Danas da se „na terenu vide podele kao i to da su Đurić i Vulin u velikom sukobu, ali da se ne može sa sigurnošću reći da li je to zapravo spor između predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića“. Prema njegovim rečima, protivnici Briselskog sporazuma koje predvodi Privremena skupština AP KiM u ovoj situaciji kritikuju obe zavađane strane zbog toga što „prevarama i lažima stavljaju srpski narod u nezavisnu kosovsku državu“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Policajci dobili spor


Više od 500 pripadnika MUP Srbije na KiM, koji su zbog primene Briselskog sporazuma ostali bez posla južno od Ibra, dobilo je pred Upravnim sudom u Nišu sudski spor protiv bivšeg poslodavca. Oni, prema rečima predsednika Samostalnog sindikata policije Predraga Đorđevića, „moraju biti vraćeni u radni odnos sve dok se ne donese novo, konačno rešenje o njihovom statusu“, prenosi portal kossev.info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari