Nastavak sa 1. strane
Koordinator pregovaračkog tima Beograda Leon Kojen podseća da predlog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija predviđa da se o bezbednosti u zaštićenim zonama brine KPS, a da se samo u malom broju važnih crkava i manastira pojavljuju i međunarodne vojne snage.

Nastavak sa 1. strane
Koordinator pregovaračkog tima Beograda Leon Kojen podseća da predlog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija predviđa da se o bezbednosti u zaštićenim zonama brine KPS, a da se samo u malom broju važnih crkava i manastira pojavljuju i međunarodne vojne snage.
– Takve odredbe neprihvatljive su sa stanovišta Srpske pravoslavne crkve, pregovaračkog tima i čitavog srpskog naroda i mi smo bili primorani da formiramo sasvim drugačiji predlog kako bismo zaštitili crkve i manastire – rekao je on.

ČEKU: Dokument otvara vrata nezavisnosti

Priština – Kosovski premijer Agim Čeku ocenio je da predlog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija nije savršen, ali da predstavlja osnovu za formiranje države Kosovo. U autorskom tekstu objavljenom u prištinskom dnevniku Koha ditore on je naveo da i sam smatra da Ahtisarijev dokument nije savršen, ali je odbacio pojedina mišljenja da ga treba odbaciti. „Jedno je izraziti nezadovoljstvo, a drugo je odbaciti ga u celosti“, navodi Čeku ističući da, uprkos ograničenjima koja dokument nosi, on „otvara vrata nezavisnosti“ Kosova.

Međutim, treba imati u vidu mogućnost koja nam se daje (predlogom), naveo je Čeku i ukazao da u obzir treba uzeti i „globalne okolnosti“. „Dokument koji je on izradio izgleda kao da odnose većina-manjina pretvara u čistu matematiku brojki i postotaka. Mi koji ovde živimo znamo da će manjine na Kosovu biti slobodne i sigurne. Naš stav i odnos prema manjinama to garantuju“, smatra Čeku. On je, međutim, dodao da po tom pitanju međunarodna zajednica i sami Srbi na Kosovu imaju ozbiljne sumnje. „Zbog toga je Ahtisari izradio dokument koji je, iako nije savršen, prihvatljiv za međunarodnu zajednicu i manjine, ali koji istovremeno Kosovu omogućava stvaranje države“, naveo je Čeku.

Koordinator pregovaračkog tima Beograda Slobodan Samardžić rekao je da bi se „to srpsko osoblje vratilo u broju koji se računa na stotine“. Samardžić je rekao da je Beograd predložio da to osoblje bude stacionirano na Kosovu oko objekata od posebne važnosti za SPC, kao i da ih fizički štiti. On je dodao da je beogradski pregovarački tim podsetio da su objekti SPC u poslednjih sedam godina više puta stradali, odnosno da je preko 150 crkava i kulturnih spomenika srušeno.
– Ne možemo dopustiti da albanska policija čuva srpske manastire. Stvar postaje apsurdna, tako da nam je jedini izlaz, ako imamo u vidu praksu, odnosno vandalizam i Unmikov neuspeh, a s druge strane mogućnost koju Rezolucija 1244 dopušta, puna i sigurna zaštita od sada pa za nedogled naših kulturnih spomenika, crkava i manastira – rekao je on.
Šef pregovaračkog tima Prištine Iljber Hisa rekao je da je tužno što Beograd pokušava da pitanje zaštite kulturne baštine iskoristi za političke poene, kao što je pozivanje na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i Kumanovski sporazum.
– Mi smo spremni da ohrabrimo Crkvu da prihvati sve privilegije. Mislim da radimo dobro kako bismo došli do cilja i objašnjenja i verujem da ćemo naći pravi put da do kraja nađemo rešenje – rekao je Hisa.
Pregovori u Beču nastavljeni su posle podne razgovorima o veličini zaštićenih zona. Tokom prekjučerašnjih pregovora predlog formiranja srpskog entiteta na Kosovu izazvao je najviše rasprave. Kojen je posle razgovora o decentralizaciji rekao da je albanska strana pokazala veliku nervozu kada je beogradski tim pokrenuo pitanje srpskog entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari