Beograd traži reagovanje EU na najavu zabrane posete Vučića Kosovu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić saopštio je da na izjave prištinskih zvaničnika da neće dozvoliti predsedniku Srbije da poseti Kosovo treba da reaguje Evropska unija.

Reagujući na izjavu savetnika odlazećeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, Jetlira Ziberaja da Kosovo neće dozvoliti posetu Aleksandra Vučića pred tamošnje prevremene izbore 6. oktobra, Đurić je odgovorio ocenom da se predstavnici institucija u Prištini hvale onime čega bi trebalo da se stide – ometanjem slobode kretanja.

Saopštio je da bi Ziberaj i Pacoli, kao državljani Srbije, trebalo da znaju da je sloboda kretanja u Srbiji, kao i drugde u Evropi, jedna od ključnih vrednosti, sadržana i u sporazumima na koje su se „njegovi šefovi obavezali“.

Zato je zabrana poseta, napisao je Đurić, kršenje svih civilizacijskih normi i važećih sporazuma, poput sporazuma o zvaničnim posetama Srbije i Kosova iz 2011. godine.

Najave s Kosova, dodao je on, „svakako neće sprečiti pomoć i prisustvo Srbije među Srbima i svima drugima na KiM koji se osećaju delom države Srbije“, a plan „predsednika Vučića za ekonomsko osnaživanje Srba na KiM nastaviće da se sprovodi punom parom“, piše us aopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari