Beograd: Više stotina građana na skupu Zaustavimo veleizdaju Kosova 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Demokratska stranka Srbije zajedno sa, kako je naveo njihov lider Miloš Jovanović, svojim političkim prijateljima kojima je Kosovo na srcu, organizovala je juče protestni skup i šetnju „Zaustavimo veleizdaju, Kosovo je Srbija“.

Par hiljada okupljenih na Trgu Nikole Pašića, dok se sa ozvučenja čula rep muzika patriotskog sadržaja, nosilo je transparente „Ustav je obavezna lektira, pročitajte je“, „Osam vekova za jedan mandat“ i „Nije Kosovo šaka zobi da ga pojede svetski poredak“. Na jednom od najvećih transparenata, stajalo je „#1od5miliona, Kosovo = Srbija, sveto i naše“.
Pre obraćanja predsednika DSS Miloša Jovanovića, intonirana je himna Srbije, a lider pomenute partije svoj govor je započeo porukom da ne želi da troši vreme na objašnjavanje značenja tri reči „Kosovo je Srbija“, jer svi veoma dobro znaju šta one predstavljaju. On je kazao da svi znaju gde je Gračanica, gde su Visoki Dečani i Pećka patrijaršija, te da je celo Kosovo protkano srpskim svetinjama i srpskim grobovima.
– Svi znamo da i danas na Kosovu i Metohiji opstaju i žive srpski narod i srpska crkva. Imamo dužnost i obavezu da budemo solidarni sa njima i nemamo prava da ih ostavimo „šiptarskom Kosovu“ ili, ne daj bože, „velikoj Albaniji“ – rekao je Jovanović.
On je naveo da su Srbi na Kosovu postali zavetna nacija, te da bi se Srbija bez Kosova pretvorila u praznu ljušturu i za „vjek i vjekova“ sišla sa istorijske pozornice.
– Prvu poruku danas moramo da uputimo jedinom čoveku koji nosi ideju ne da deli, već da preda Kosovo i Metohiju. Taj čovek se zove Aleksandar Vučić. On otvoreno, svakodnevno već par meseci izražava svoju spremnost da preda Kosovo. Ljudi, nema te generacije u Srba tokom naše istorije, kojoj je palo na pamet da se odrekne Kosova, a to neće biti ni naša. Nemojte da dozvolimo da nam se preci prevrću u grobovima –  poručio je Jovanović, nakon čega je svešteno lice izgovorilo molitvu Oče naš, da bi se potom okupljeni uputili ka zdanju na Andrićevom vencu.
Tokom kratke šetnje do zgrade predsedništva, čuli su se sporadični povici „izdaja“ kao i skandi ranje „SNS šiptari, Kosovo ste prodali“. Stigavši ispred predsedništva, svi su zapevali „Oj Kosovo, Kosovo“.
U Pionirskom parku, pred okupljenima su govore održali predsednik Političkog saveta DSS Miloš Ković, general Božidar Delić, bivši predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović, kao i student iz organizacije Crvena linija – Studentski proglas za KiM Miloš Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari