Moskva, Priština, Beograd – Tokom proteklog vikenda Sergej Lavrov, ruski ministar inostranih poslova, i Igor Ivanov, predsednik Saveta bezbednosti Rusije, odvojeno su predložili UN da „imenuje novog izaslanika za pregovore o Kosovu koji bi nastojao da izađe iz ćorsokaka u koji su zapali pregovori o budućem statusu Pokrajine“.

Moskva, Priština, Beograd – Tokom proteklog vikenda Sergej Lavrov, ruski ministar inostranih poslova, i Igor Ivanov, predsednik Saveta bezbednosti Rusije, odvojeno su predložili UN da „imenuje novog izaslanika za pregovore o Kosovu koji bi nastojao da izađe iz ćorsokaka u koji su zapali pregovori o budućem statusu Pokrajine“.
– Možda Ahtisari misli da je učinio sve što je mogao, ali gotovo je sigurno da se može naći osoba koja će učiniti više. U ovoj fazi, uzevši u obzir kako je ta pozicija formulisana, neophodno je nastaviti pregovore – smatra Lavrov.

STOJANOVIĆ: Ahtisarijeva misija završena

Kragujevac – Misija Martija Ahtisarija je završena. Njegov izveštaj ne može da se nađe pred SB UN, pošto nema saglasnoti oko njega. Taj izveštaj, u pokušaju da se zaobiđe Rusija, nije dostavljen ni Kontakt grupi, što znači da tek sada mogu da počnu pregovori o statusu KIM – izjavio je predsednik Srpsko-američkog centra Svetozar Stojanović u subotu na zasedanju Foruma za nacionalnu strategiju u Kragujevcu. Stojanović predlaže da se pod hitno napravi bela knjiga o KIM, sa preciznim statističkim podacima o zbivanjima u Pokrajini.

On je ponovio da rešenje za KIM treba da bude prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu i najavio da Rusija neće automatski staviti veto na predlog rezolucije u SB UN.
– Ne možemo biti veći Srbi nego što su oni sami i ne možemo da saopštimo da ćemo, pod bilo kojim uslovima, blokirati rešenje koje ne odgovara obema stranama. Sve zavisi od njihovih pozicija – objasnio je Lavrov, prenosi agencija Beta.
Rusija je u startu ocenila da je Ahtisarijeva odluka da predlog rešenja o budućem statusu KIM uputi u UN preuranjena i da su potrebni dodatni razgovori pre rešavanja konačnog statusa Pokrajine. Iako u Unoseku tvrde da ne mogu da javno iznose detalje Ahtisarijevog predloga pre nego što on stigne pred SB UN, podsećaju da se konačna verzija dokumenta ne razlikuje mnogo od one o kojoj su 10. marta u Beču pregovarali Beograd i Priština, kada su se obe strane složile jedino u oceni da je reč o nadgledanoj nezavisnosti.
Vlada Srbije, prema rečima premijera Vojislava Koštunice, snažno podržava inicijativu Rusije da se na temelju Rezolucije 1244 SB UN pokrenu novi pregovori, sa novim posrednikom UN. On je najavio da će „Srbija konstruktivno učestvovati u novom pregovaračkom procesu i preuzeti svoj deo odgovornosti za pronalaženje kompromisnog i pravičnog rešenja“. Koštunica je u izjavi objavljenoj na vladinom sajtu, ocenio kao potpuno pogrešnu Ahtisarijevu odluku da svoj predlog uputi u UN i pored toga što ne postoji ni jedan uslov da taj predlog bude razmatran u SB UN.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković kaže da je ruski predlog da se pregovori nastave sa novim posrednikom UN logičan, jer u Beču „nije bilo suštinskih pregovora, a pogotovo ih nije bilo o statusnim pitanjima“.
– Nažalost, osim Rusije i Kine, ostale stalne članice SB UN u ovom trenutku su drukčijeg mišljenja, pa nije izvesno da li će doći do nastavka pregovora i imenovanja novog posrednika za razgovore o statusu KIM – izjavio je Drašković za Betu.
Povodom najave da Rusija neće automatski uložiti veto na predlog rezolucije o KIM u SB UN, Drašković kaže da Rusija može i da je uvek u prilici da to uradi.
Koordinatori beogradskog pregovaračkog tima i savetnici predsednika i premijera Srbije Leon Koen i Slobodan Samardžić smatraju da ruska ideja „nudi prihvatljiv, izuzetno konstruktivan izlaz iz sadašnje situacije“ i da predstavlja „glas razuma u dosta komplikovanoj situaciji o KIM“. Prema Koenovim rečima, za Srbiju je „bitno da se pregovori nastave, da ostanu pod okriljem UN i da se ozbiljnije nego do sada ispitaju mogućnosti političkog kompromisa, jer je to jedini način da se izbegne dalja destabilizacija prilika u regionu zbog KIM“. Predlog Moskve tokom vikenda podržali su i Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije, kao i predstavnici kosovskih Srba u beogradskom pregovaračkom timu Marko Jakšić i Goran Bogdanović.
Do zatvaranja ovog izdanja našeg lista juče u Unoseku nije bilo moguće dobiti komentar na najnoviji predlog Rusije, niko od službenika nije odgovarao na telefonske pozive, dok se Marti Ahtisari trenutno nalazi na diplomatskoj turneji po državama članicama SB UN gde, kako je ranije za Danas pojasnio njegov portparol Remi Durlo, predstavlja i na neki način lobira za svoj predlog rešenja za budući status KIM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari