Specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari trebalo je juče da predstavi svoj predlog rešenja generalnom sekretaru i Političkom komitetu UN. Na tom sastanku, prema izveštaju agencija, očekivalo se da bude razmotren i predlog Beograda da se „datum nastavka bečkih pregovora uskladi s konstituisanjem institucija u Srbiji posle nedavnih parlamentarnih izbora“.

Specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari trebalo je juče da predstavi svoj predlog rešenja generalnom sekretaru i Političkom komitetu UN. Na tom sastanku, prema izveštaju agencija, očekivalo se da bude razmotren i predlog Beograda da se „datum nastavka bečkih pregovora uskladi s konstituisanjem institucija u Srbiji posle nedavnih parlamentarnih izbora“.
Kako je Danasu nezvanično rečeno u Predsedništvu Srbije, predsednik Republike Boris Tadić diplomatskim kanalima prosledio je predlog da se datumi usklade.
Posle sastanka sa zvaničnicima EU predsednik Boris Tadić objasnio je da Srbija ne traži odlaganje pregovora o statusa Kosova i Metohije, već usaglašavanje datuma što je, kako je rekao, tehničko pitanje. Visoki predstavnik EU za bezbednost i spoljnu politiku Havijer Solana na povratku iz Beograda u Brisel izjavio je novinarima u avionu da će Tadić tokom jučerašnjeg dana stupiti u kontakt s Ahtisarijem kako bi mu „rekao da je Beograd spreman na učešće u intenzivnim konsultacijima o Kosovu“, prenosi AFP.

SIMIĆ: Plan prihvatljiv uz amandman o granicama

– Ambasador Srbije u Francuskoj i član beogradskog pregovaračkog tima Predrag Simić ocenio je da je plan Martija Ahtisarija prihvatljiv uz amandman o granicama. Simić kaže da bi „plan mogao da bude prihvatljiv uz amandman da se granice države Srbije tim planom ne mogu menjati“. On je naglasio da su u Ahtisarijevom planu neprihvatljive odredbe o simbolima državnosti i ulasku KIM u međunarodne organizacije, prenosi B92 pozivajući se na elektronske medije.

– Spremni su da idu u Beč. Neće tamo otići 13. februara, već bi to moglo da bude nekoliko dana, a ne nekoliko nedelja kasnije – rekao je Solana o srpskim zvaničnicima.
Solana je prekjuče i u Beogradu i u Prištini odbio da direktno odgovori na novinarska pitanja u vezi s odlaganjem najavljenog početka bečkih konsultacija 13. februara, tvrdeći da je to „posao Martija Ahtisarija“.
Portparol specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova Remi Durlo i juče je za naš list ponovio da „u kancelariju Unoseka u Beču iz Beograda nije stigao nikakav zvaničan zahtev za promenu datuma nastavka pregovora, što ne isključuje mogućnost da su se beogradski zvaničnici obratili direktno ili diplomatskim kanalima samom Martiju Ahtisariju“. U tom slučaju, kaže Durlo, odluku o eventualnom pomeranju datuma doneće Ahtisari.
Kako je Danasu objašnjeno u visokim državnim krugovima u Beogradu, zvaničnog obraćanja pismom Unoseku neće biti, jer to nije moguće pre zasedanja Skupštine Srbije, već je sve obavljeno diplomatskim putem.
Portparol privremene Vlade Kosova Vedri Gaši saopštio je da se kosovska vlada protivi bilo kakvom odlaganju procesa rešavanja statusa Pokrajine i da traži da on bude ostvaren prema dinamici koju je utvrdio Ahtisari – da pregovori počnu 13. februara i da se završe 2. marta, prenose agencije. Zauzimanjem zvaničnog stava protiv najave odlaganja pregovora Vlada Kosova potvrdila je raniju izjavu kosovskog premijera Agima Čekua da „nema razloga za odlaganje poslednje runde pregovora i da Beograd treba da iskoristi priliku da iznese komentare i sugestije na Ahtisarijev predlog“.
I predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da je kosovska strana spremna za nastavak konsultacija u Beču 13. februara i da ne vidi razlog za odlaganje.
– Sve je završeno i nema nikakvog razloga za odlaganje – rekao je Sejdiu posle sastanka pregovaračke ekipe Kosova i Konsultativnog saveta za manjine.
U izveštajima agencija ističe se da bi, prema programu koji je Ahtisari s predlogom rešenja o budućem statusu KIM uručio Prištini, konačna verzija dokumenta trebalo da bude upućena u Njujork sredinom marta, kako bi tokom aprila bio dodat rezoluciji Saveta bezbednosti UN kojom bi bio utvrđen status Pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari