Ne iznenađuje to što Srbija nije dobila status kandidata, jer je Evropska unija bila zaokupljena krizom u evrozoni, što je dovelo do ograničenih razgovora o proširenju. Ceo proces će biti „na leru“ dok se ekonomske nesigurnosti u Uniji ne dovedu u red.

S druge strane, pojedine države su veoma jasno dale do znanja da, iako je Srbija napravila značajan napredak na evropskom putu, situacija na severu Kosova se vidi kao problem. To ipak nije fer, s obzirom na prirodu tog problema i progres Srbije u odnosima sa zemljama u okruženju i zahtevima EU – ističe za Danas Spiros Ekonomides, stručnjak Londonske škole ekonomije i političkih nauka.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će morati da napravi velike napore u dijalogu s Prištinom, „a valjalo bi da predloži i realan plan na duži rok u vezi s kosovskim pitanjem. Naravno, dodaje on, sadašnja vlada je zaokupljena i nadolazećim parlamentarnim izborima, što im sužuje mogućnost delovanja na duži period.

– Realistični predlozi Vlade Srbije mogu samo da budu oni koji su odobreni od građana i to kroz demokratski izabrane predstavnike. Naravno, interes Srbije da održi sadašnju poziciju u vezi s Kosovom, ukoliko je to želja srpskog stanovništva. Međutim, smatram da na duži rok ovakva pozicija neće ići u prilog evropskoj perspektivi Srbije i mestu u međunarodnom sistemu. Mislim da neka vrsta autonomije za sever Kosova može da proizvede Srbiji poziciju na međunarodnom planu, navodi Ekonomides.

Naš sagovornik ukazuje na to da kada Srbija dobije status kandidata i datum početka pregovora se može ubrzo očekivati. On objašnjava da Srbija ne mora da se „preterano žrtvuje“ da bi otvorila put ka statusu kandidata. „To se može postići predlaganjem kompromisne pozicije preko koje bi EU uvideo da na Srbiju može da računa kao na važnog partnera“, zaključuje Ekonomides.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari