Beriša: Čekamo nalaze za 11 hospitalizovanih zvaničnika CIK-a 1Sa ranijih izbora Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Vršilac dužnosti direktora Infektivne klinike Kliničko bolničkog centra Kosova u Prištini Ljuljeta Ajazaj Beriša je danas izjavila da čekaju rezultate analiza za 11 hospitalizovanih zvaničnika Centralne izborne komisije (CIK) koji su imali zdravstvenih tegoba nakon otvaranja koverti sa glasovima iz Srbije.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je njihovo zdravstveno stanje stabilno i da se čekaju rezultati uzoraka uzetih od njih.

„Nakon dobijanja anamneze, neki od njih su rekli da imaju problema, dvoje su imali mučninu, neki su imali promene na koži u obliku crvenila, ali i oni koji su rekli da imaju problema sa disanjem. Mi ne možemo da im postavimo nikakvu dijagnozu bez rezultata laboratorija, na koje moramo da sačekamo najmanje 48 sati“, rekla je ona.

Među njima su i dve trudnice, za koje je direktorka Infektivne klinike rekla da ih je pregledao ginekolog i da je, prema njegovim rečima, njihovo stanje dobro, i za decu i za majke.

U slučaju zvaničnika CIK-a, koji su se žalili na zdravstvene probleme nakon otvaranja koverti sa glasovima iz Srbije, 11 njih zadržano je na lečenju na Infektivnoj klinici KBCK.

Prethodno su juče prištinski mediji javili da se 26 zvaničnika CIK-a žalilo na zdravstvene probleme kao što su svrab i crvenilo oko očiju nakon otvaranja koverti pristiglih u petak iz Srbije.

Prištinska agencija Kosovapress prenela je izjavu posmatrača brojanja iz NVO Gremin Špetima Šujakua koji je bio pored zvaničnika CIK-a kada je počelo otvaranje koverti.

„Kada su ove koverte bile otvorene imale su vrlo težak miris. Neki zvaničnici CIK-a koji su otvarali koverte i imali fizički kontakt sa njima počeli su da reaguju, neki su imali crvenilo ruku, svrab i neke znakove oko očiju. Tada je glavni zvaničnik Besnik Bužala doneo odluku da obustavi proces na neodredjeno vreme, dok se sadržaj paketa ne proveri“, rekao je on.

Direktor Nacionalnog instituta javnog zdravlja Naser Ramadani izjavio je juče da će najmanje dva dana biti potrebna da se utvrdi razlog zdravstvenih tegoba kod zvaničnika CIK-a.

Iz osnovnog Tužilaštva u Prištini je saopšteno da su odmah po saznanju o slučaju otvoritli istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari