Povodom najave Nikolasa Bernsa, američkog državnog podsekretara, da će „SAD podržati deklaraciju kosovskog naroda o nezavisnosti ako u Savetu bezbednosti UN ne bude usvojena nova rezolucija“, juče su se odvojeno oglasili predsednik Srbije Boris Tadić i Vlada Srbije.
Tadić je ocenio da „svaka unilateralna odluka o budućem statusu Kosova i Metohije doneta mimo SB UN predstavlja kršenje međunarodnog prava“, dok je Vlada Srbije upozorila da bi „Beograd u potpunosti kao ništavo odbacio svako priznanje nezavisnosti Pokrajine, jer bi to predstavljalo direktno mešanje tih država u unutrašnje stvari Srbije“.

Povodom najave Nikolasa Bernsa, američkog državnog podsekretara, da će „SAD podržati deklaraciju kosovskog naroda o nezavisnosti ako u Savetu bezbednosti UN ne bude usvojena nova rezolucija“, juče su se odvojeno oglasili predsednik Srbije Boris Tadić i Vlada Srbije.
Tadić je ocenio da „svaka unilateralna odluka o budućem statusu Kosova i Metohije doneta mimo SB UN predstavlja kršenje međunarodnog prava“, dok je Vlada Srbije upozorila da bi „Beograd u potpunosti kao ništavo odbacio svako priznanje nezavisnosti Pokrajine, jer bi to predstavljalo direktno mešanje tih država u unutrašnje stvari Srbije“.
Predsednik Srbije najavio je da će se „Srbija svim diplomatskim i pravnim sredstvima boriti za svoje državne i nacionalne interese i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. On je ponovio apel za nastavak pregovora, ocenivši da „samo kompromisno rešenje budućeg statusa KIM, koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, obezbeđuje dugoročnu stabilnost čitavog regiona“.

MSP: Zahtev dvojice kongresmena protivan je Povelji UN

Beograd – Zahtev američkih kongresmena da Bela kuća prizna nezavisnost Kosova ako predlog Martija Ahtisarija ne dobije podršku SB UN predstavlja poziv da SAD odbiju da poštuju Povelju UN i odluke organa svetske organizacije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je zahtev kongresmena Kirka i Engela „protivan i jednom od vodećih demokratskih principa na kojem su ustrojene SAD, da je sila prava iznad prava sile“. „Braneći svoj teritorijalni integritet i Srbija insistira na principu da je pravo iznad sile i da su sve države sveta, pa i SAD, obavezne da poštuju važeću Povelju UN“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Radio televizija Kosova javila je juče da su kongresmeni Eliot Engel i Mark Kirk predložili Predstavničkom domu Kongresa rezoluciju kojom se podržava nezavisnost Kosova i založili se da ako u Savetu bezbednosti UN ne bude spremnosti da se usvoji rezolucija koja podržava Ahtisarijev predlog, SAD treba da budu spremne da priznaju Kosovo.

U jučerašnjem saopštenju Vlade Srbije „još jednom je upućeno izričito upozorenje da Rezolucija 1244 SB UN eksplicitno potvrđuje državni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije na KIM“. Posebno se naglašava da „Rezolucija 1244 SB UN ima obavezujuću snagu za vlade svih država članica UN – nijedna država ne sme da prekrši ovu rezoluciju i da se jednostrano određuje prema budućem statusu KIM“. Stav Vlade Srbije je da bi „svako jednostrano priznanje nezavisnosti KIM predstavljalo najgrublje kršenje normi UN i gaženje Povelje UN i važeće Rezolucije 1244“.
U slučaju unilateralnog priznavanja nezavisnosti KIM Srbija bi insistirala da SB UN, poštujući sopstvenu Rezoluciju 1244, zaštiti i potvrdi nepovredivost suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije i njenih međunarodno priznatih granica, najavljeno je iz Vlade Srbije.
Nikolas Berns je na raspravi pred Savetom za spoljne odnose u Vašingtonu, kako prenosi AP, uz izjavu o američkom unilateralnom priznavanju nezavisnosti Kosova, izrazio nadu Vašingtona da će, ipak, nova rezolucija biti usvojena i da će potom uslediti priznavanje Kosova. Za SAD nezavisnost je jedina opcija za Kosovo, tvrdi Berns koji se nada da „snažna podrška SAD nezavisnosti Kosova neće izazvati trajnu štetu u odnosima sa Srbijom“. On je ocenio je da bi odustajanje od Kosova Beogradu omogućilo bržu integraciju u zapadnu Evropu i prevazilaženje napetih odnosa s Vašingtonom.
– Ne želimo da ova veoma bolna i teška odluka o nezavisnosti Kosova pokvari mogućnost za dobre odnose naše dve zemlje. Posle veoma bolnog odvajanja Kosova od Srbije SAD će veoma jasno izraziti stav da možemo imati lepu budućnost sa srpskim narodom – rekao je Berns, prenosi Beta.
On je rekao da je Srbija „velika zemlja s kojom su SAD imale dobre i tople odnose tokom istorije, s izuzetkom poslednjih 10-15 godina“. Raspravi u Savetu za spoljne odnose prisustvovao je i Ivan Vujačić, ambasador Srbije u SAD, koga je američki državni podsekretar nazvao „prijateljem“. Na Vujačićevo pitanje zašto SAD ne žele da razmotre predlog Srbije o širokoj autonomiji za KIM, Berns je odgovorio da „sve govori da bi rešenje za koje se zalažu Rusija i sama srpska Vlada pre vodilo jačanju nasilja nego njegovom smirivanju“.
– Državni podsekretar Nikolas Berns izneo je jasan stav da će SAD sarađivati sa Savetom bezbednosti ka ostvarenju našeg cilja da se ostvari nadgledana nezavisnost Kosova – objasnio je juče ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt nedoumice koje su novinari imali u vezi s Bernsovom izjavom.
Tokom posete Nezavisnom udruženju novinara Polt je rekao da nije tačno da je Berns govorio da će SAD podržati nezavisnost i u slučaju da nova rezolucija ne bude doneta, već da će SAD tražiti da se donese nova rezolucija o Kosovu koja će zameniti Rezoluciju 1244 i koja će voditi ka nezavisnosti. Američki ambasador je objasnio da će se to raditi u partnerstvu s članicama Kontakt grupe, Saveta bezbednosti UN i u saradnji sa Srbijom
Polt kaže da je „stav da je nezavisnost Kosova jedina opcija koja je na raspolaganju“ i da je plan specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija jedini dobar za budućnost Kosova, Srbije i čitavog regiona.
Status kvo za Kosovo, kaže američki ambasador, stanje je koje ne može da se održi.
– Verujemo da nerešavanje ovog pitanja vodi većoj nestabilnosti i nasilju u regionu – naglasio je Polt.
On kaže da SAD traži „rešenje za bolju budućnost Srbije, onih koji žive na Kosovu i za region“ i da bi neusvajanje nove rezolucije o Kosovu imalo negativne posledice po Srbiju.
Sledećih nekoliko meseci biće veoma teški za odnose SAD i Srbije, ocenio je Polt, uz objašnjenje da to neće biti zbog toga što su dve zemlje odlučile da više ne budu prijatelji, jer prijatelji mogu da se ne slažu u nekim stvarima.
– SAD potpuno poštuju i priznaju pravo Srbije da se ne slaže s američkom politikom, ali se nadamo da ćemo naći zajednički jezik kada je u pitanju budućnost naših odnosa – naglasio je Polt.
Ipak, on je uveren u uspeh Srbije i celog regiona u evroatlantskim integracijama. Polt kaže da Sjedinjene Države žele da ostanu u regionu, ali ne zbog baza već da pomognu u suočavanju s neizvesnom budućnošću. J. Tasić – R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari