Portparol KPS za sever Kosova Besim Hoti izjavio je za Danas da su pripadnici ove službe braća Miodrag i Milan Lekić „privremeno suspendovani zbog administrativnih, a ne kaznenih mera“. Prema Hotijevim rečima, Lekići su deo istražnog procesa koji Euleks vodi zbog ubistva pripadnika specijalnih jedinica Rosa Envera Zumberija i zbog toga privremeno ne mogu da obavljaju dužnost. Zumberi je stradao u pokušaju pripadnika Rose da 2011, tokom krize u tehničkom dijalogu između Beograda i Prištine, zauzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Hoti demantuje tvrdnje prištinskih medija i srpskih gradonačelnika sa severa da je u KPS u ovom delu KiM suspendovano još 50 srpskih policajaca.

– Nema nikakvih rešenja o suspenzijama. Priče o 50 smena nisu tačne, niti to ima bilo kakve veze sa slučajem Zumberi – tvrdi Hoti.

Pozivajući se na prištinske medije, RTS juče je javio da je „50 srpskih policajaca suspendovano zbog odbijanja da „blisko sarađuju“ sa Tužilaštvom i istražiteljima koji se bave istragom o umešanosti Srba u zločine počinjene na severu Kosova“, kao i da se oni dovode u vezu i sa „curenjem informacija“ među Srbima o Zumberijevom ubistvu. Ovom vestima prethodila je suspenzija braće Lekić. Zbog najavljene smene i „slučaja“ Lekić prekjuče je u severnom delu Kosovske Mitrovice održan protest Srba iz sve četiri srpske opštine na severu KiM.

Dragan Jablanović, gradonačelnik Leposavića, objašnjava za Danas da su za Srbe „neprihvatljive smene u KP na severu i da će svako takvo rešenje izazvati dalekosežne bezbednosne i političke posledice“.

– Miodrag Lekić je treći čovek regionalne direkcije KP – šef operative u Severnoj Mitrovici. U septembru je unapređen, pošto je prošao rigorozne obaveštajne i bezbednosne provere. Njegov brat je običan policajac u KP. Obojica su bili saslušani u Euleksu, koji ih je pustio, da bi im posle toga unutrašnja kontrola izrekla suspenziju, tvrdeći da je to po zahtevu Euleska. Nas četvorica gradonačelnika sa severa bili smo u Misiji EU, gde su tvrdili da oni sa suspenzijom dvojice Lekića nemaju ništa. Komandirima je tokom posete Prištini predočen spisak KP i Euleksa na kome je 50 Srba iz policije viđeno za smenu na severu – kaže Jablanović.

On napominje da se gradonačelnici još nisu obratili Beogradu za pomoć, jer čekaju na rešenja za 50 suspendovanih srpskih policajaca.

– Ako ta rešenja dođu, pitanje je da li će Srba biti u KP. Svi će njih 500 vratiti opasače, što je šteta za Briselski sporazum koji Priština nije ispoštovala ni kada je reč o integraciji svih pripadnika MUP Srbije sa severa KiM koji su konkurisali u KP. Tražimo da nam se kaže zbog čega komanda KP u Prištini namerava da izvrši kadrovske promene kada je Region Sever proglašen najboljim u 2014. od svih sedam na Kosovu. Ovaj komandni sastav policije biran je u Briselu na predlog sva četiri gradonačelnika – napominje Dragan Jablanović.

Veljović sa direktorom KPS Madžunijem

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najavio je juče da će direktor policije Milorad Veljović razgovarati sa predstavnicima KPS o „integraciji srpskih policajaca sa područja KiM u kosovske policijske strukture“. Prema najavama iz KP, njihov generalni direktor Špend Madžuni juče je u Beogradu trebalo da, u pratnji visokog funkcionera Euleksa, razgovara sa Veljovićem. U MUP Srbije juče nisu mogli da potvrde da li je došlo do susreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari