Beširi: Nejasno šta želi srpska vlast 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Iako nije baš najjasnije kako je izgledala prva faza i ko je u njoj učestvovao, pozdravljam formiranje Radne grupe i ulazak u drugu fazu „unutrašnjeg dijaloga“.

Zaista bih voleo da vidim pozitivne korake ka rešavanju političkog pitanja koji umnogome opterećuje politički i društveni život u Srbiji. Ti koraci moraju biti sistematični i uključivati diskusiju, razgovor pa čak i neslaganje različitih mišljenja jer bez debate o tome kakva je budućnost odnosa Beograda i Prištine ne može se očekivati da građani prihvate buduće dogovore i to zasigurno neće biti održivo rešenje, ocenjuje za Danas Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, komentarišući formiranje Radne grupe za pružanje podrške unutrašnjem dijalogu o Kosovu, koja je održala prvu sednicu prekjuče.

Naš sagovornik ističe da „kao i ta volšebna prva faza (unutrašnjeg dijaloga), sve su naznake da je i formiranje Radne grupe predstava za građanstvo i diplomatiju“.

– Teško je objasniti unutrašnji dijalog i želju za rešavanjem kosovskog pitanja bez rasprave o nasleđu 90-ih i pogubnih politika koje su sprovođene. Formiranje Radne grupe i usvajanje vizuelnog identiteta na prvoj sednici za sada deluje neozbiljno i bez suštine. Nije nam jasno da li postoji vizija odnosa Beograda i Prištine, za sada nam je jasna samo neusaglašenost predstavnika vlasti o tome na čemu tačno rade kada je u pitanju „rešavanje kosovskog pitanja“. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da „odbranom integriteta Kosova ne branimo samo našu teritoriju već i univerzalne zakone“. Ovakve izjave pokazuju da se Vlada ponaša kao da Srbija ne pregovara o članstvu u EU, da ne postoji poglavlje 35 i dogovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine. Predsednik Vučić se na Pinku požalio da će jedni reći da nije imao dovoljno hrabrosti da prizna nezavisnost Kosova, a da će ga drugi nazvati izdajicom, propustivši priliku da nam kaže koja je njegova vizija predloga koji planira da nam predstavi u martu 2018. Iako znamo da će se pregovori Beograda i Prištine završiti zajedničkim pravnoobavezujućim ugovorom, predsednik nam ne daje naznake svoje politike, ali upire prst u Prištinu zato što i posle 1.666 dana nije primenila dogovor u vezi sa zajednicom srpskih opština, ukazuje Beširi.

Sagovornik Danasa naglašava da ne očekuje „da predložena rešenja imaju ikakvu budućnost ukoliko ne bude šireg dijaloga o tome šta se događalo 90-ih, otklona od nacionalističke politike, dok se ne započne proces pomirenja i dok ne postoji politički dijalog o budućnosti Srbije, sve drugo bi bilo samo privremeno rešenje i vodilo bi zamrznutom konfliktu koji će eruptirati prvom prilikom“.

Šoltes posetio Prištinu

Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes posetio je juče Prištinu, gde se, između ostalog, sastao sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem i ministrom za zajednice i povratak Daliborom Jevtićem. Tim razgovorima prisustvovala je i dosadašnja izvestiteljka EP za Kosovo Urlike Lunaček.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari