Foto: Medija centar

Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, kaže za Danas da postoji potreba da civilno društvo sarađuje sa svim predstavnicima društva, uključujući i vlast, ali da način na koji je predsednik Srbije u medijima definisao „unutrašnji dijalog“ o rešavanju kosovskog pitanja neće dovesti do prevazilaženja problema.

– Naš Forum je od 1989. razgovarao i sa predstavnicima Miloševićevog režima, i sa Albancima, i sa SAD i sa Evropom, ali oni koji drže vlast i novac najpre treba da se izjasne u kojem pravcu žele da vode državu, dakle, civilno društvo može sa njima da razgovara, ali najpre je potrebno da vlast definiše određene političke principe. Ja se ozbiljno pitam ima li Vučić podršku vladajuće koalicije za taj unutrašnji dijalog i rešavanje kosovskog pitanja, jer ako ima, zašto onda, recimo, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić iznosi svoj plan o razgraničenju? Svedoci smo jednog „etnonacionalizma“, kada je reč o predlozima za rešavanje kosovskog problema, pa sam siguran da mirovne organizacije poput Foruma za etničke odnose ili Jukoma ne bi mogle da pomognu ukoliko se nastavlja zagovaranje takvih ideja, ukazuje naš sagovornik.

Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, napominje da su Institut i on lično „još u aprilu“ pozvali predsednika Vučića na dijalog. „U pismu koje sam mu uputio pozvao sam ga na razgovor ne samo o Kosovu već i o drugim pitanjima koja opterećuju naše društvo, ali do danas odgovor nisam dobio“, ističe on.

Beširi komentariše za Danas da dijalog o važnim društvenim pitanjima mora biti „sveobuhvatan i temeljan, kako bi rešenja bila prihvaćena i dugoročna“.

– Za uspešan dijalog potrebno je imati želju za razgovorom sa različitim interesnim grupama i građanima, otvoren um za različita mišljenja i rešenost da se pronađe konačno rešenje za Srbiju i njene građane. Trenutna situacija je takva da vlast ne želi dijalog u pravom smislu te reči, razgovor koji uključuje najmanje dve strane, već je fokusirana na monolog koji ostali treba da prihvate. Ukoliko se neko suprotstavi rešenjima, javno se proglašava izdajicom.

S druge strane, za uspešnost rešavanja kosovskog pitanja potreban je širi dijalog. Neophodan je strukturirani razgovor o svrsishodnosti dobrih odnosa, a onda i o pojedinostima, sa različitim interesnim grupama, pravnim stručnjacima, univerzitetima, advokatskim komorama, mladima, civilnim sektorom i drugima. Drugim rečima, trebalo bi prvo razgovarati i o tome da li smo ratovali, da li smo taj rat izgubili, a onda napraviti prioritete i razgovarati o pojedinostima uključujući i priznanje. To zahteva vreme i ne može se imati kvalitetan dijalog o Kosovu u nekoliko nedelja razgovora koji bi ličili na kakofoniju, smatra sagovornik Danasa.

Beširi ukazuje da je potrebna i želja da se do konačnog rešenja dođe, „međutim, u društvu koje nije naviklo na dijalog, već na rešenja koje vladari podare narodu, teško je očekivati kvalitetan razgovor i ukoliko ga bude“.

– Srbija je oduvek bila zemlja privremenih rešenja, pa mi deluje da je i ovoga puta razgovor o Kosovu zamišljen kao privremen bez konačnog rešenja.

Uprkos svemu, podržavam predlog Milana Antonijevića i svakako pozivam predsednika Vučića, premijerku Brnabić i predsednicu skupštine Gojković da preuzmu vodeću ulogu i pokrenu institucionalne mehanizme da se konačno odredimo prema Kosovu zarad dobrobiti građana. Razgovor sa NVO samo može obogatiti dijalog, ali na taj razgovor se ne ide samo da bi se aminovala unapred pripremljena rešenja. Zadatak NVO je prvenstveno da konstruktivno kritikuju vladu i to vlast mora da razume“, zaključuje naš sagovornik.

Glumljenje cirkusa

Prema mišljenju Dušana Janjića, ni Ustav Srbije se ne mora na brzinu menjati, jer „daleko smo od zatvaranja Poglavlja 23 u pregovorima sa EU“. „Sve ono o čemu vlast trenutno priča meni ukazuje da su moguća dva scenarija – ili period nebezbednosti ili postojanje nekog dogovora što se tiče Kosova, a mi treba da glumimo cirkus u svemu tome“.

Koncentrični krugovi

Dijalog je uveliko počeo. Najveći deo ljudi sa javne scene se izjašnjava ili će se izjasniti, izjavio je Aleksandar Vučić juče u Obrenovcu najavljujući da će ti razgovori biti nastavljeni „u više koncentričnih krugova“, prenosi FoNet.

Ići ćemo preko nevladinog sektora, crkve, kulture, akademije i onda ćemo videti zaključke, ako mogu uopšte da se donesu, rekao je Vučić. On je izneo tvrdnju da će neki taj dijalog iskoristiti za političke obračune. Govoreći o izmenama Ustava, Vučić je izjavio da postoji „značajnije saglasje različitih političkih činilaca, pa i političkih suparnika“, kako bi se došlo do Ustava koji će dugo da traje.