Bez dogovora LDP i SNS 1

Politika je ono u čemu se Liberalno-demokratska partija (LDP) i Srpska napredna
stranke (SNS) razilaze, nema kompromisa oko suštine, saopštila je danas LDP i ocenila da Srbija mnogo više gubi od SNS i LDP zbog nemogućnosti dogovora oko sprovođenja politike.

Odnos prema LDP je mera spremnosti da se konkretno iskorači iz stani-kreni politike, nemogućnost vladajuće koalicije da tu politiku razume i prihvati i definiše naš međusobni odnos, navodi LDP, uz napomenu da te političke razlike nisu posledica hira, već stava LDP da nema kompromisa oko suštinskih pitanja sa kojima se suočava naše društvo.

Jasno nam je da danas nema mesta u vladi stranci koja insistira i zalaže se za drugačiju regionalnu politiku, normalizaciju odnosa sa BiH i Hrvatskom, sprovođenje Briselskog sporazuma i rešavanje kosovske krize, ukazuje stranka.

Kako dodaje LDP, jasno je da nema mesta u vladi stranci koja se zalaže za otklanjanje svih prepreka na putu ka EU, za prihvatanje proevropskog spoljnopolitičkog i bezbednosnog okvira, koja traži da se trajno raskrsti sa sukobima i prošlošću i transformiše zemlja kroz pridruživanje Uniji, menjajući svaki segment javnog života, od pravosuđa do medija.

Jasno nam je i da je pritisak spolja bio prejak, naglašava LDP, uz ocenu da Srbija time mnogo više gubi.

Ni u prošlosti drugi akteri na vlasti nisu imali snage za LDP u vladi. Nisu želeli da uvedemo Srbiju u NATO, čime bismo učinili sigurnijom budućnost zemlje, niti da usvojimo stav da je Srebrenica genocid, što je preduslov mira u BiH, dodaje se u saoštenju.

Dalje se ističe da nije bilo snage za liderstvo u politici pomirenja i novih odnosa Prištine i Beograda i iskrenog partnerstva sa Hrvatskom.

Svoj odnos prema budućoj vladi LDP će graditi na osnovu politike, podržaće svaki korak u dobrom smeru i biti oštra opozicija svemu što društvo vuče nazad.

Za Srbiju koja probleme rešava brže, koja se hrabrije menja i suočava sa izazovima, borićemo se jednako u opoziciji i na vlasti, van parlamenta ili u njemu, kao što smo to uporno radili proteklih godina, zaključuje LDP. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari