Protest radnika okružnog i opštinskog suda i tužilaštva u severnoj Kosovskoj Mitrovici juče je počeo čitanjem pisama šefu i regionalnom administratoru Unmika Joakimu Rikeru i Džeraldu Galučiju. Radnici pravosuđa zahtevaju da im se omogući pravo na rad u njihovim prostorijama i najavljuju da će protestovati dok im se se to ne ispuni.

Protest radnika okružnog i opštinskog suda i tužilaštva u severnoj Kosovskoj Mitrovici juče je počeo čitanjem pisama šefu i regionalnom administratoru Unmika Joakimu Rikeru i Džeraldu Galučiju. Radnici pravosuđa zahtevaju da im se omogući pravo na rad u njihovim prostorijama i najavljuju da će protestovati dok im se se to ne ispuni. Oni su podsetili da su 1999. proterani s radnih mesta i da nikada nisu upotrebljavali silu da se na njih vrate.
Tokom mirnih protesta radnika pravosudnih organa u Kosovskoj Mitrovici, započetih prošle sedmice, u njihovoj blizini svakodnevno se povećava broj pripadnika međunarodne policije i naoružanih vojnika specijalne jedinice Kfora.

I srednjoškolci nezadovoljni

Laplje Selo – Više od hiljadu srednjoškolaca iz centralnog Kosova protestovalo je juče u dvorištu Osnovne škole „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, poručujući da ne priznaju nezavisnost Kosova. Srednjoškolci su poručili najvišim zvaničnicima Srbije da ostanu složni i jedinstveni u odbrani KIM, a onima koji žele da otmu 15 odsto teritorije Srbije da će Srbi ostati u Pokrajini. Učenica Srednje ekonomske škole Milica Maksimović zatražila je od svetskih moćnika da se srpskoj deci omogući perspektiva na Kosovu, da mogu da uče na svom jeziku i ostanu u svojim domovima. U zgradi osnovne škole Miladin Mitić u Lapljem Selu, pored osnovaca, od 1999. nastavu pohađaju i učenici Srednje ekonomske škole i gimnazije koje su izmeštene iz Prištine.

Administrator Unmika Džerald Galuči razgovarao je juče s predstavnicima radnika zaposlenih u pravosudnim organima. Posle sastanka, okružni javni tužilac Milan Bigović rekao je da su predstavnici radnika pravosudnih organa iz severne Kosovske Mitrovice od Galučija zatražili da se odmah vrate u zgradu suda na svoja radna mesta.
– Apelovali smo da se problem reši mirnim putem, a Galuči nam je ponovio da je to političko pitanje i da treba na tom nivou da se reši – kazao je Bigović.
Rekli smo da protesti ne mogu da traju beskonačno i da nećemo da radimo sa Albancima čije su institucije proglasile nezavisnost Kosova, dodao je on. Bigović je naveo da je četvoročlana delegacija Srba administratoru rekla da će zaposleni u pravosuđu nastaviti da sarađuju sa Unmikom u skladu s Rezolucijom 1244, ali da neće prihvatiti misiju Euleksa.
I studenti Prištinskog univerziteta, izmeštenog u severnu Kosovsku Mitrovicu, juče su, deveti dan zaredom protestovali zbog proglašenja nezavisnosti Kosova. Studenti su izveli performans nedaleko od mosta na Ibru u kojem su organizovali fudbalsku utakmicu između „fudbalskih timova“ Srbije i zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. Sudija je nosio majicu s natpisom SAD, a u prvom poluvremenu je, zbog „pristrasnosti arbitra“ Srbija gubila. Međutim, u drugom poluvremenu studenti u majicama s natpisom „Srbija“ dobili su pomoć „fudbalera“ s majicama na kojima je pisalo „Rusija“ i „Kina“, pa je rezultat bio nerešen, a ishod će morati da bude rešen u produžecima. Dok je trajao performans na mostu su bili pripadnici KPS i Kfora, a incidenata nije bilo. Studenti Prištinskog univerziteta najavili su za danas u 12.44 novi protest, kada će koncert održati beogradska grupa Neverne bebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari