Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i G17 Plus nisu juče uspeli da se dogovore o nastavku konstitutivne sednice parlamenta, načinu nastavka privremenog finansiranja države i izboru predsednika Skupštine. Stav DSS je da se razgovori o parlamentu i vladi ne mogu razdvajati.

Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i G17 Plus nisu juče uspeli da se dogovore o nastavku konstitutivne sednice parlamenta, načinu nastavka privremenog finansiranja države i izboru predsednika Skupštine. Stav DSS je da se razgovori o parlamentu i vladi ne mogu razdvajati.
DS je juče podnela inicijativu predsedavajućoj parlamenta Borki Vučić za nastavak konstitutivne sednice Skupštine Srbije kako bi se obezbedilo zakonito finansiranje države i posle 31. marta i kako bi pregovarački tim Beograda podneo izveštaj o pregovorima o planu za Kosovo – izjavio je juče zamenik šefa poslaničke grupe DS Milan Marković.

DULIĆ MARKOVIĆ: Podrška predlogu demokrata

Novi Sad – Podržavamo predlog DS da se Milena Milošević izabere za privremenog predsednika Narodne skupštine Srbije, da se parlament konstituiše i usvoje dopune Zakona o budžetskom sistemu prema kojem bi se legalizovalo privremeno finansiranje do kraja juna – izjavila je potpredsednica G17 Plus Ivana Dulić Marković na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Pokrajinskom odboru stranke. Na pitanje kako komentariše utisak stvoren u javnosti da se DS, DSS i G17 Plus odugovlačenjem oko formiranja vlade i parlamenta neozbiljno i neodgovorno odnose prema narodu i državi, Ivana Dulić Marković je rekla: „Imam isti utisak kao i javnost“. Potpredsednica G17 Plus je najavila da će ova stranka danas u Skupštini AP Vojvodine podržati donošenje pokrajinskog budžeta, ocenjujući da njegovo usvajanje nije protivustavno i protivzakonito, kako tvrdi tehnički ministar Zoran Lončar.

On je posle tripartitnog sastanka u Skupštini Srbije, na kojem su bili i predstavnici DSS i G17 Plus, rekao da je DS predložila poslanicu te stranke Milenu Milošević za predsednicu Skupštine Srbije. Marković je novinarima rekao da očekuje da će Borka Vučić u najkraćem roku sazvati sednicu parlamenta i da će najkasnije do subote u ponoć biti završena „ova dva veoma važna posla“. Prema Markovićevim rečima G17 Plus se na sastanku održanom ranije tokom jučerašnjeg dana u prostorijama DS saglasila s inicijativom DS, a da DSS „i dalje ima značajne rezerve, ali nije ponudila alternativu koja bi obezbedila zakonit i ustavni način daljeg funkcionisanja države“. Marković smatra da će se i među drugim strankama naći dovoljan broj poslanika koji će podržati inicijativu DS, jer „ova dva pitanja ne trpe dalja odlaganja“.
Zamenica šefa Poslaničke grupe G17 Plus Verica Kalanović optužila je posle sastanka u Skupštini Srbije DS i DSS za neuspeh jučerašnjih razgovora. Ona je izjavila da ni DS niti DSS nisu pokazale nimalo želje da se dođe do kompromisa kako bi se izmenio Zakon o budžetskom sistemu.
Prethodno je šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić rekao novinarima da su razgovori završeni bez konkretnog zaključka i da sednice Skupštine u subotu „najverovatnije“ neće ni biti, iako DS nema ništa protiv da se pronađe rešenje za usvajanje izmena zakona koji reguliše trajanje privremenog finansiranja. Za DSS, kako je objasnio, nije prioritetno pitanje izmena Zakona o budžetskom sistemu, već pitanje izbora vlade.
– Ako se donese zakon o budžetskom finansiranju bojim se da to nekome ne posluži kao alibi da do 15. maja ništa ne formira. Postoji više načina da se reši problem finansiranja, a jedan od njih primenjen je u Vladi Srbije – izjavio je Aligrudić.
Stav DSS je da u dogovorima treba da učestvuju predstavnici svih poslaničkih grupa ukoliko se inicijativa za izbor predsednika Skupštine odnosi samo na omogućavanje da parlament izmeni zakon o budžetskom sistemu, naglasio je Aligrudić.
– Ako bi to bio dogovor koji prejudicira potencijalnu skupštinsku većinu DS, DSS i G17 Plus, onda to ne može da se izdvoji iz razgovora o konačnom konstituisanju parlamenta i izboru vlade – izjavio je on.
Aligrudić je unapred odbacio mogućnost da je inicijativa DS za rešavanje problema privremenog finansiranja propala zbog odbijanja DSS.
Povodom predloga DS da se izabere privremeni predsednik parlamenta Aligrudić je rekao da nije problem u izboru kandidata, već što ne postoji dogovor o završetku konstitutivne sednice, pa ju je stoga besmisleno nastavljati.
Pre tripartitnog sastanka u parlamentu Srbije predstavnici DS i G17 Plus imali su razgovore u sedištu DS na kojima su ocenili da još ima vremena da se u Skupštini na zakonit način produži privremeno finansiranje do kraja juna. Pošto jutarnjem sastanku u DS nije prisustvovala DSS insistirajući da sastanak bude održan u zgradi parlamenta, predstavnici DS i G17 Plus inicirali su novi sastanak u Skupštini.
Vlada Srbije prekjuče je uredbom produžila privremeno finansiranje do kraja juna, uprkos protivljenju stručnjaka i stranaka, uključujući G17 Plus i DS koje smatraju da je to jedino moguće učiniti posle izmena Zakona o budžetskom sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari