Bilo da direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković bude razrešena ili ne, toj instituciji ostaje zadatak da obavi kontrolu izveštaja političkih stranaka o kampanji i redovnih izveštaja o njihovom finansiranju kao prioritetan posao sa stanovišta interesa celokupne borbe protiv korupcije u Srbiji.

Dok se to ne završi, imaćemo i vlast i opoziciju pod hipotekom skrivenog finansiranja i skrivenih interesa koje zastupaju, usled čega je nemoguće povratiti poverenje naroda, potrebno za bilo koju reformu – kaže za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

  • Kako komentarišete to što je Odbor Agencije za borbu protiv korupcije pokrenuo postupak za razrešenje direktorke Zorane Marković?

– Kao što smo mogli da vidimo, Odbor Agencije je pokrenuo postupak za razrešenje direktorke i saopštio osnov, ali ne i razloge, na primer, pominje se „narušavanje ugleda“ i „nesavesno vršenje funkcije“, ali ne i na šta su konkretno mislili pod tim. Bilo bi neukusno komentarisati postupak dok oni još utvrđuju činjenice, ali kada se to jednom završi svakako bi trebalo da i ti podaci budu saopšteni i objašnjeni.

  • Da li je Markovićeva narušila ugled te institucije time što je tražila stanove za Agenciju?

– Samo postojanje mogućnosti da državni funkcioneri i službenici otkupljuju pod povlašćenim uslovima stanove je uvredljivo za zaposlene u privatnom sektoru. Transparentnost Srbija je na taj apsurd javno ukazivala i 2009. i 2007, ali ni jedna, pa ni sadašnja, Vlada nije tu uredbu ukinula. Da li je zbog traženja stanova povređen ugled Agencije neka ocenjuje Odbor, ne želim u to da se mešam, ali sam protiv ne samo traženja i otkupa stanova već i postojanja mogućnosti za to.

  • Članovi Odbora Agencije nezadovoljni su i radom na finansijskim izveštajima stranaka za kampanju.

– Ne znam čime je Odbor nezadovoljan niti ko sve snosi odgovornost za ono što Agencija do sada nije uradila na tom polju. Međutim, ne vidim koji bi razlog mogao da opravda to što ni četiri meseca nakon podnošenja izveštaja o finansiranju kampanje nisu pokrenuti prekršajni postupci makar u nekim najočitijim slučajevima kršenja pravila, na primer protiv stranaka koje uopšte nisu podnele finansijske izveštaje za kampanju u velikim gradovima. Razumem da temeljno ispitivanje izveštaja i novčanih tokova u kampanji može da potraje, ali to ne treba da bude prepreka da se u međuvremenu sankcioniše ono što je očigledno. Isto važi i za godišnje finansijske izveštaje. Oni su podnošeni u aprilu, a obavezu nije ispunila na vreme polovina registrovanih stranaka (oko 40, uglavnom neparlamentarnih) ali je javnost obaveštena u julu o izdavanju 10 izrečenih „mera upozorenja“, iako je očigledno da je prekršaj već načinjen. Podsetio bih da smo mi u julu predstavili nekoliko situacije u kojima je zakon očigledno prekršen, kao i mnoštvo drugih u kojima postoje snažne sumnje da nisu prijavljeni svi rashodi kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari